Murat_VanDestru

Krönika Murat & Van Destru

Mercedes Murat är en av de få konstnärer i världen att arbeta i tekniken verre églomisé inom modern konst. Som krönikör reflekteras hennes tankar kring kultur- och livsstilsfrågor.
Martin van Destru är reporter, fotograf och skribent i Enterprise Magazine. Som krönikör dramatiserar han bland annat nutidens samhällsfrågor.

Mercedes Murat

Känslan att komma hem efter att ha varit ute på resande fot är oslagbar. Vrida om nyckeln till sin borg, sparka av sig skorna, kasta sig ner i soffan och sätta på tv:n. Känslan att gå och lägga sig i sin egen säng, eller som i mitt fall, gå in i ateljén och njuta av tystnaden och ensamheten. Det är en underbar känsla att landa på platsen där man kan vara sig själv fullt ut. 

   Men hur mycket uppskattar vi känslan av att vara hemma när vi plötsligt och rätt så oväntat inte längre kan resa på samma villkor som tidigare. I år har vi mer eller mindre tvingats spendera våra efterlängtade semesterveckor med att ”hemestra” och återupptäcka, eller kanske för första gången på riktigt, upptäcka Sverige. Och tur är väl att vi äntligen tar vara på, och får njuta av hur fantastisk Sverige faktiskt är, och vilket stort utbud vi har här på hemmaplan. Hade vi haft varmare klimat så hade säkerligen Sverige som land haft lika stor turism som något av de varma länder vi gärna flyr till under semestern. Vad slår en varm, solig sommar i Sverige? Jo, talesättet som funnits med oss så länge står trots allt fast vid sin mening, borta bra men hemma bäst.

www.mercedesmurat.com


Van Destru

Flykten mot friheten och det grönare gräset bortom horisonten finns där inom oss hela tiden. När vi likt en flock morrande vargar plötsligt släpps fria från våra arbetsförpliktelser är siktet omedvetet inställt mot någon annanstans direkt nu och genast. I den stund vidderna inte tillåts att expanderas är vi dessutom tvingade till patriotiskt tänkande. För visst är vårt vackra Sverige lika spännande som allt annat utanför våra gränser. Alla våra landskap är unika och det är upp till oss själva att upptäcka dess sevärdheter och styrka. Säkerligen kan vi hitta skuggor i vår omedvetna sökan att finna ljuset, med då har vi själva egna mentala hinder att bearbeta. Är vi i harmoni i oss själva finns inte desperationen att fly våra gränser i någon form. Nu blev vi fösta till trevnad i den något mindre hagen för angenämt betande.

   Kanske inser vi förhoppningsvis att gräset är riktigt grönt, välväxt och minst lika smarrigt även där. För så länge vi lever i nuet och uppskattar våra nära och kära är horisonten inte längre så viktig. Det tar vi ändå sikte på sedan när vi är redo att axla vardagens utmanande monotism och vettlöst höga fart, skoningslöst i ytterfilen. Dock kör kanske flertalet denna gång mer kontrollerat och med ett starkare sunt förnuft!

www.ferrexervision.com

Läs mer...

2020-11-05 16:00

EM_Szilvia-Stad_1

Miljövänlig hemstäd i Växjö

Artikel Med en stor omtanke om miljön utför Szilvia Städ AB städtjänster i Växjö med omnejd. Här kan kunderna välja befintliga städpaket eller skräddarsy sitt eget utifrån vilket behov de har.
EM_Edlanders-riv-betong_1

Riv och betong i lyckad kombination

Artikel Edlanders Riv och Betong AB förser både privatpersoner och företagskunder med flera, olika slags tjänster inom både rivning och underhåll samt reparation. Här utför de alla uppdrag med stor kvalitet och...
_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

_webb_BI1

Caia cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics.

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

Arkiv