naim 4

Stålarbetare och superdesigner

Det svenska designundret kör i lite växelverkan med det svenska musikundret – det går inte alltid att avgöra vilket som är det största undret. Design, teknologi och industri – Naim Josefi skapar magi och lägger extra tyngd i balansskålen, som ett svenskt designunder.

Här är Naim Josefi, svensk designer som tog hem första upplagan av svenska Project Runway. Tio designers tävlade om att stå som ensam vinnare efter att de andra deltagarna blivit utslagna en efter en. Förstapriset resulterade i möjligheten att få skapa en kollektion för Nelly och få ett reportage i modetidningen Elle. ”Naim Josefi sticker ut. Han gör inte safe svensk design utan han vågar vara sig själv”, löd delar av juryns utlåtande. 


– Jag följer min passion i det jag designar. Jag är inte rädd för att ta risker och det bidrog till att jag vann Project Runway som för mig betydde enormt mycket. Som designer är det viktigt att synas och genom det här tv-sända programmet kunde jag kommunicera min design och nå ut bredare. Det gav mig en massa publicitet och jag blev nästan ”folklig”, ler Naim. 


naim 3


Flera dörrar till samarbeten öppnades, bland annat med Nelly, Lindex och Happy Socks. 

Naims nyfikenhet, kreativitet och skaparglädje tog honom även in i stålindustrin. Tankarna började kretsa kring hur tunt stål som skulle kunna vara möjligt att få fram, då han ville sy en klänning i stål. En modeskapare och ett antal ingenjörer med stål som verksamhetsområde slog sina huvuden samman och resultatet blev en spektakulär klänning i ett kallvalsat bandstål - som intog en värmländsk catwalk i Munkfors sommaren 2017 och slog modevärlden med häpnad. Tung industri möter mode och flärd, tradition kontra nytänk. Något som kan te sig som omöjligt – såg Naim som möjligt, och aldrig tidigare har ett event inom stålindustrin attraherat så många kvinnor. 


Naim är född och uppvuxen i Iran och utbildade sig till skräddare i födelselandet. Då han kom till Sverige sökte han in på Beckmans Designhögskola. När det var dags för examensarbetet tog den resan slut. Två veckor innan examen. 


 – Det handlade om att min designstil, mitt uttryck inte passade in i ramarna, och kritiserar man ramarna så blir man så klart avstängd, säger Naim. Min tro är att ramar kan behöva ifrågasättas. Som kreatörer har vi ansvar att ifrågasätta ramar, tänja gränser och att bryta gamla mönster. Det kan ge oväntade resultat och driva utveckling framåt. 


Den tron har onekligen gett oväntade resultat. Naim fick fria händer att skapa med tema Framtiden inför en modevisning. Han designade ett par skor i 3D-printing. Då en hypad framtidspryl som idag ses som en verklig produktionsmetod framför allt inom sportskoindustrin. De banbrytande vita höga skorna har beskrivits som fågelboliknande, och tilltalade världskändisen Lady Gaga. 


Naim 1


– Jag fick ett mejl från Lady Gaga som önskade använda skorna i en musikvideo, så jag skickade skorna till henne. Lady Gaga har även önskat kläder, likväl som Britney Spears och många fina svenska stjärnor men jag har tyvärr fått lov att tacka nej för det finns inte tid och resurser. 


Några som dock lyckats få presentera sig i Naims design är Bahar Pars på Oscarsgalan, när hon representerade En man som heter Ove, liksom Alice Bah Khunkes omtalade klänning på Nobelmiddagen – design Naim Josefi. 


– Det jag gör är uttrycksfullt och det stämmer ofta med artisters uttryck, förklarar Naim sin påverkan på världsartister och trendkänsliga svenska kulturpolitiker. 


Nuvarande butik och ateljé finns på Rörstrandsgatan i Stockholm. Där sitter Naim och hans team och designar samt tar fram prototyper. Kunderna tycker det är spännande att komma hit och är nyfikna på kommande kollektioner. 


– Det är lite som en restaurang med öppet kök, ler Naim. Det är också en bra test-arena för våra prototyper då vi låter våra kunder testa våra plagg. Det blir lite närmre verkligheten än att låta en lång och superung modell prova plaggen. 


En typisk kund i butiken är en tjej med koll på modet. Någon som har öga för detaljer och förstår att uppskatta high-end fashion. 


– En early adapter, säger Naim. Hon har snabb att snappa upp det nya, bekväm att vara först med det senaste och vågar sticka ut. 


Visionen är att etablera sig även hos en bredare publik i Sverige. Naim vill designa kollektioner med edge i ett nåbart prissegment för de allra flesta. 


naim 2


– Som märke har vi växt så otroligt mycket sedan jag startade, men jag gillar när det finns ett tempo i utvecklingen och när vi har nått de svenska konsumenterna är det dags för Paris. 


Varje år visas två kollektioner. En i början av året och en i slutet av augusti. I samband med Modeveckan 2018, var visningen på Grand Hotel, i spegelsalen den 29 augusti, med en intresserad presskår och de främsta ur den svenska modeeliten. Den gångna, och mycket omtalade, höstkollektionen hämtade sin inspiration från trädgård och de som bebor trädgården – som skalbaggen. 


– Jag fascineras av deras skinande skal, de starka metallicfärgerna och de otroliga mönstren. I kollektionen använde jag skalbaggarnas färgpalett, och tygerna skiftade i färg och kombinationen färg och mönster skapade en oerhört dynamisk dimension i utförandet. 


Inför hösten 2019 hämtar Naim sin inspiration från naturen och ljuset. Kollektionen heter Spektrum och leker med tanken om hur du skulle se ut om du träffas av ljuset genom ett prisma. Hur ljuset går in i prismat och lämnar prismat, bryts och sprids på din kropp i nyanser av regnbågens olika färger. Naim använder sig av spektrumets palett som ett målarverktyg. 


Kollektionen består av sidenklänningar, kappor, kostymer och jeans, samt obligatorisk couture. På jeanssidan arbetar man med en ny teknik, laser printing, som förpassar stentvätt tillbaka till stenåldern. 


– Sverige är ett Mecka för jeans och jeansmakarna, säger Naim. Vi har tagit fram jeanstyg i laser printing, vilket ger olika nyanser i tyget med hjälp av en lasermaskin. 


Det innovativa och en önskan om att driva utvecklingen framåt vad gäller design och material och korsa industrier med modeindustrin är genomgripande – men lika out-of-the-box som nytänkandet är - lika grundat är själva basen i Naims kreativa processer:


– Skrädderiet är alltid grunden i mina kollektioner, men så applicerar vi nya tekniker som moderniserar skrädderiet. 


Förra året damp en inbjudan in i mejlkorgen från Project Runway Amerika, som skulle satsa på en ny säsong med tidigare internationella vinnare. Men Naim fick tacka nej denna gång. Det är inte alltid rätt läge för saker i livet. 


– Jag vill må bra, säger Naim. Välmående är viktigt även i min design – jag vill skapa plagg och få bidra till ett lite gladare samhälle. 


Det känns som en vision som är högst trolig. Kan Naim göra Lady Gaga glad – är väl inte vi sämre. Som Project Runways jury sade efter den där första säsongen som Naim plockade hem segern i: ”Han är Sveriges nya stjärna. Han kan bli hur stor som helst – han kan vara Sveriges svar på Alexander McQueen”. 

Läs mer...

2018-09-21 10:45

Akrabergstradga°rd_1

En handelsträdgård för alla

Artikel Till Åkrabergs Trädgård kan kunderna hitta allt de behöver och lite till. På stora ytor har de möjlighet att florera bland växter för trädgården, ekologiska produkter, vackra snittblommor och ett stort...
Uppsalayrkesgymnasium_2

Yrkesgymnasiet för alla

Artikel Uppsala Yrkesgymnasium i Jälla har ett brett utbud av olika yrkesförberedande program och ett nära och bra samarbete med näringsliv och arbetsliv. Här jobbar man nära eleverna för att ge dem en bra start...
__ProgrammeraMera2016KarinNygards2

Digitalisera skolan

Karin Nygårds sprider digital kunskap i skolans värld

6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

Arkiv