vemdalsingang

Vinter i vackra Vemdalen

Mitt i den härjedalska skogen, mindre än tolv mil från den norska gränsen, ligger den lilla tätorten Vemdalen. Här bor knappt 550 personer året runt. Men under vinterhalvåret slår däremot invånarantalet i taket, då invaderar tusentals utförsåkningssugna semesterfirare området. Vemdalen är omgivet av liftsystemen Björnrike, Vemdalsskalet, Storhogna och Klövsjö som tillsammans utgör Sveriges tredje största skidområde efter Åre och Sälen. Men området har mycket mer än bara traditionell alpin sport att erbjuda. Här följer några exempel på det.


Längdskidor
I Vemdalen finns drygt 50 kilometer längdspår med en spårbredd på fem meter som gör att både de som åker klassiskt och skate får plats. Spåren prepareras med pistmaskin för att hålla dem i bästa skick. Speciellt efter snöfall.

I Björnrike finns preparerade spår på 2, 3, 5 och 7,5 kilometer. Här finns även ett sex kilometer långt förbindelsespår till Vemdalsskalet.

Vemdalsskalets spår är på 5, 7,5 och 10 kilometer samt ett elupplyst på 2,5 kilometer. Från Vemdalsskalet går det att åka vidare till Storhogna och Klövsjö, även här ett preparerat spår för både klassiskt och skate.

Storhognas preparerade spår är på 3, 5,5 och 8 kilometer.
Klövsjös är på 2,5, 5 och 8 kilometer. I Klövsjö finns även ett längdspår med elljus på tre kilometer som startar mitt i stugbyn.

Skicross
Som ett roligt komplement till den vanliga utförsåkningen finns det sedan förra säsongen en ny skicrossbana i Björnrike. Skicross kan tyckas vara en både fartfylld och nästan farlig sport, men denna 400 meter långa bana är byggd för att alla i familjen ska kunna klara av den. Så det är bara att utmana din pappa, syster eller kompis.

Bowling och barhäng
Mitt i Vemdalen på Centrumgatan 12 ligger Sporthuset som förutom skiduthyrning även erbjuder både mat-, dryckes- och bowlingmöjligheter. Här finns fyra bowlingbanor som får utökade öppettider nu under kommande vintersäsong och kommer att öppna redan klockan 11. Anmärkningsvärt är även sportbarens ölutbud. Här finns förmodligen fjällens bredaste sortiment av buteljerad öl från olika mikrobryggerier. En av de över 100 sorterna heter KGB och bryggs nästgårds i Klövsjö.

Isfiske
I skogarna runt Vemdalen finns många lättåtkomliga sjöar och tjärnar vackert inbäddade i vildmark med mäktiga fjäll som kuliss. Här kan du enkelt finna ditt fiskeparadis. För alla rutinerade storfiskare är områdets rena och klara vatten sedan länge välbeprövad mark. Vintertid plogas bilvägarna till flera sjöar och tjärnar, resten kan man nå med skoter. Vid många av vattendragen finns även vindskydd med grillplatser att ta del av.

Hundspann
Detta är det optimala sättet att ta sig fram för alla som vill uppleva naturen och fjällvidderna på ett annorlunda sätt. Nästan ljudlöst glider du fram i spannet över snön. Det här är ett riktigt vinteräventyr. I många fall får du till och med själv sela hundarna som ska dra dig, därefter går guiden igenom dagens tur och instruerar i körteknik. Sen bär det av genom fjällskogen och klättringen upp mot kalfjället. Boka gärna en paus med en kopp kaffe som kokats över öppen eld eller varför inte en lunch tillagad över brasan. Att tänka på när du bokar är att endast cirka tre personer får plats i ett hundspann.

Offpist till häst
Vid Björnvalla, Björnrikes travbana, har Rid i Vemdalen sitt vintercamp. Härifrån avgår fjällritter på islandshästar. Ritterna varierar i längd, från en halv dag upp till en och en halv dag. Alltid med fika ute i en fjällkåta. Under jul- och påsklov arrangeras ridläger och efter påsken startar ridskolorna.

Slädtur
Om du inte själv vill sitta uppe på hästryggen men samtidigt njuta av närheten till naturen som hästturer ger kan en slädtur vara lämpligt. Då är det bara att krypa ner i släden under varma fällar och njuta av naturens tystnad och hästbjällrornas klang. På kvällen kan turen förgyllas med facklor och kanske transport till någon speciell plats om så önskas.

Fiskesafari med snövessla
Detta är ett lättsamt sätt att komma upp på fjället och få uppleva områdets vackra natur. Safarin kan dessutom gärna kombineras med en lunch ute i det fria, eller kanske isfiske i någon av områdets alla sjöar.

Skoterturer
I Vemdalen finns flera skoteruthyrare som du kan hitta rätt utrustning hos och som kör både safari och guidade turer. Om du väljer en guidad tur kan du exempelvis få uppleva gamla vackra fäbodvallar som ger fjällupplevelsen extra krydda. I området finns totalt cirka 90 mil skoterleder som prepareras vid behov av olika ideella skoterklubbar.

Isklättring
Isklättring på Fettjeåfallet är ett hissnande äventyr i fantastisk miljö. Med vassa yxor i händerna och stegjärn på fötterna klättrar du uppför vattenfallets isvägg. Det enda du behöver ha med dig förutom varma vinterkläder är slalompjäxor på fötterna så att du kan fästa stegjärnen.

Text: Gustaf Andersson
Läs mer...

2012-12-17 13:30

My Post(36)

Linus och Daniel älskar att montera hissar

Artikel Linus Lindh och Daniel Schwarz är specialister på att serva hissar och installera nya sådana. De båda startade eget efter att ha jobbat ihop som ett team vid ett annat hissföretag. – Vi har under åren...
1

Välkänd pizzeria med nya ägare

Artikel Välkända Varbergs pizzeria har fått nya ägare i höst. De kommer från Göteborg där de arbetat med att skapa härligt doftande pizzor sedan många år tillbaka. Nu för de Varbergs pizzerias koncept vidare in...
Cecilia5

Cecilias Hed Malmström

Sveriges första kvinna på sydpolen.

_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

Arkiv