192032 SF3192032 SF1192032 SF2192032 SF4

”Vi sprider matglädje”

Tre härliga kockar som älskar bra mat, hållbarhet, sina gäster och varandra: Rasmus Strand, Fredrik Robertsson och Mats-Peter Kristiansen bildar Team Spira. De har mer eller mindre känt varandra sedan sena tonåren.

       Varsitt expertområde men gemensamma grundtankar förenar trion i Team Spira. De levererar mat till den, eller de, som önskar i västsverige. 

       – För oss handlar det om människor och matlagning, säger Rasmus Strand, en av de tre grundarna och delägare samt matlagare i Spira Food AB. Det handlar om omsorg om såväl människor som maten vi lagar. Vi väljer råvaror med omtanke lagar maten från grunden med all vår kärlek, nyfikenhet och erfarenhet. Vi gillar verkligen att laga mat tillsammans. 

       Spira Food är KRAV-certifierade, och hållbarhet är ett givet värdeord som strikt efterlevs. 

       – Vi använder bara svenskt kött, fisk och skaldjur från miljöcertifierat fiske, närodlade eller ekologiskt odlade grönsaker, säger Mats-Peter Kristiansen. Vårt hållbarhetstänk genomsyrar allt vi gör: rätt diskmedel, hur vi använder våra ugnar och transporter. 

       Fredrik förklarar att tydliga rutiner handlar om att räkna ut exakt åtgång av råvaror, att utöka menyn med fantastiska vegetariska och veganska rätter samt att minska matsvinnet genom att ta tillvara på så mycket som går av råvarorna de beställer. 

       – Vi picklar, torkar och fermenterar. Vi gör allt vi kan för att undvika matsvinn, vi ser det som en superviktig del i hållbar mathållning. För att minska energiåtergången när vi förbered maten sammanlänkar vi momenten av matlagningen i våra olika beställningar. 

       Rasmus lämnade Stockholm för kärleken, naturen och fisket i havet. Han har en förkärlek till att trolla med enkla råvaror som han genom fantasi och nytänkande gör till en kulinarisk upplevelse. Mats-Peter är Pitebon som drog söderut, för att sedan flyga över Atlanten för att laga mat till allehanda celebriteter på Svenska Ambassaden i Washington DC i USA. Förra året tog han hem ”Årets Gröna Kock”. En seger som broderligt delas med teamet.  Mats-Peter har kockyrket med sig som ett genetiskt arv från sin far och genom att ha tagit yrkeslärarexamen som kock tänker han föra sitt brinnande intresse vidare. 


192032 SF6


       Så har vi Fredrik. Han växte upp utanför Bovallstrand på Västkusten och älskar de bohuslänska smakerna. Redan som 15-åring stod han bland kastruller och skärbrädor i restaurangköken. Han ville ut i världen och arbetade under en period på Drolma i Barcelona, Spanien.  Fredrik har utvecklat ett starkt intresse för fermentering. Han har, precis som Mats-Peter, jobbat på flera av de finare restaurangerna i Göteborg och nyfikenheten på vad som går att åstadkomma i köket är fortfarande lika levande. 

       – Vi lever och andas matlagning, säger Fredrik. Vi känner varandra väl och är ett harmoniskt team. Vi är tre duktiga matlagare med tre olika kunskaps- och specialistområden, vilket gör att vi kompletterar varandra.

Rasmus fortsätter:

       – Det spelar ingen roll om vi lagar en frukost, eller om vi lagar en middag till hundra personer – vi gör det med lika stor kärlek. Det är inget som lämnas åt slumpen. Det ska vara fulländat. 

       Mat handlar inte bara om att bli mätt. Mat är en filosofi, menar kockarna. Mat kan ge såväl energi som näring men också ren och skär glädje. 


192032 SF5

      

       – Människor blir glada av att äta gott.  Mat, dryck, miljö och umgänge utöver det vanliga skapar minnen. 

Spira Food levererar catering till allt från lunchmöten, invigningar, studentfester, taklagsfester och alla andra möjliga fester, bröllop, mingel, event och jubileum. De ser gärna att du kommer med din egen unika önskan och skräddarsyr menyn utifrån just ditt önskemål. 

       – Det är enkelt att beställa från oss. Vi hjälper gärna till genom att ge förslag som passar för såväl dina gäster som för sammanhanget, säger Mats-Peter. 

       Nu skissas det på en kok-bok, och en dröm om samarbete med en stadsodling är nära att uppfyllas. Team Spira känns ostoppbara i sin framfart, med en passion om glad mat som de hoppas ska sprida sig till ännu fler. Rasmus får runda av:

       – Vi uttrycker oss genom mat. Det är så vi sprider glädje. 

Läs mer...

2019-02-26 13:45

Det här gör vi
201033 77VM

Viktminskning med varaktigt resultat

Artikel För att lyckas med en hållbar viktminskning, krävs att komma till rätta med sitt känslomässiga ätande och att etablera rutiner för ett hälsosamt vardagsätande. Psykologen Birgitta Adolfsson har under många...
201028 HJ3

Hälsa ur ett helhetsperspektiv

Artikel När det kommer till att ta tag i sin hälsa handlar det om att ha en långsiktig plan och ta små steg framåt men också att se på hälsan ur ett helhetsperspektiv. – Man behöver inte ändra allt på en gång,...
  • Spira Food AB
  • 031–711 69 00
  • Övre Kaserngården 12
    415 27 Göteborg
_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

Cecilia5

Cecilias Hed Malmström

Sveriges första kvinna på sydpolen.

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

Arkiv

© 2020, Enterprise Magazine