172026 HG0

Bra jord krävs för en lyckad odling

Att satsa på en högkvalitativ jord lämpad för just dina ändamål är en förutsättning för att du ska nå ett optimalt odlingsresultat. Anrika Hasselfors Gardens breda utbud av kvalitetsjord och andra tillbehör har gett och fortsätter ge växtkraft till många odlares drömmar över hela landet. I dag hittar du Hasselfors Gardens produkter hos många trädgårdsbutiker och -kedjor över hela landet.

När du ska välja jord är ett enkelt tips att utgå från vad och hur du ska odla, samt vilken typ av jordmån du har hemma i din trädgård – om du ska odla utomhus. Det menar Pia Holmberg, kommersiell produktchef på Hasselfors Garden.

– Om du ska jordförbättra är det viktigt att du känner till om du har sandjord eller lerjord. Lerjord behöver luckras upp och sandjord behöver tillskott av fuktighetshållande material. Torv är ett utmärkt alternativ för bägge dessa behov, förklarar hon.  

172026 HFG3


Torv består av halvt förmultnade växtdelar och är ett material som genom historien haft stor betydelse för oss människor. Torv ligger även till grund för Hasselfors Garden som företag, vars historia sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet.

På 1960-talet började Hasselfors Garden experimentera med att ta fram egna jordblandningar med torv som bas till både yrkesodlare och konsumenter. Fördelen med att kunna köpa färdig jord på påse var att man dels slapp tillverka den själv, dels kunde vara säker på att egenskaperna alltid var desamma. Efter några år, 1971, lanserade Hasselfors Garden P-jord(blå påse med älg på) som fortfarande efter 45 år är en av företagets mest omtyckta produkter.  

– P-jord är en blandning av ljus och mörk torv, gödsel och kalk. Vi brukar kalla den för alla våra jordars moder, ler Pia.

Enlig henne är denna produkt en mycket allsidig jord som lämpar sig för många olika sorters växter och förhållanden, som omplantering av sådder och sticklingar, för krukväxter och som jordförbättring vid plantering av träd, buskar och perenner. P-jord följdes snabbt upp av fler jordar och i dag finns ett rikt och brett jordutbud för all sorters växter.

172026 HFG2

Ekotrenden är stark även inom trädgårdsbranschen och just nu är intresset stort för helt naturliga produkter. Att jorden är Kravcertifierad är en förutsättning för många, speciellt för dem som odlar ätbart och vill kunna följa kedjan från jord till bord.

Hållbarhet och miljövänlig produktion är ledord för Hasselfors Garden. I verksamheten arbetar man mot framtiden för att hitta hållbara produkter som kan ge användaren en känsla av att göra någonting bra.

– Vi letar hela tiden efter produkter som är bra för växterna, för den enskilde användaren och för planeten, säger Pia.

Två exempel på det är nyheterna Eko U-jord och Maskgödsel som företaget lanserat.
Eko U-jord är en ekologisk variant av företagets storsäljare U-jord, som varje år får Sveriges sommarblommor att prunka.

Maskgödsel är en unik produkt där daggmaskar har bearbetat kompost till en homogen gödsel rik på mikroliv. Produkten är Kravcertifierad och används som jordförbättring i pallkragar, krukor och växthus.

– Man kan säga att det är klimatsmarta produkter med växtkraft som boostar alla växter, säger Pia och öppnar en påse Maskgödsel för att visa hur den ser ut.

Hasselfors Garden har även tagit fram jordar där struktur, näringsinnehåll och pH-värde anpassats efter enskilda växters behov. Några exempel på sådana blandningar är pelargonjord, rosjord och rhododendronjord.

Försäljning av produkter till den privata marknaden är Hasselfors Gardens absolut största verksamhetsområde, men företaget tillverkar även anläggningsjord bestående av bland annat sand, lera, kompost och torv. Här kan man som konsument genom ett nät av återförsäljare beställa större volymer av jord anpassad för de egna behoven.

172026 HFG


– Vår upplevelse är att intresset för odling ökar och att våra kunder blir mer och mer kunniga. De vill inte ha vilken jord som helst utan efterfrågar jord av hög kvalitet, berättar Pia.

På hemsidan delar man generöst med sig av sina kunskaper i form av bland annat odlingstips, trädgårdskalender och jordskola.

– Det viktigaste för oss är att sprida odlingsglädje, det är något vi alltid arbetat för. Hasselfors Garden har levt av och med naturen sedan start. Vi brukar säga att bara bra företag får en lång historia. I år är vi 414 år, avslutar Pia med ett skratt.

Läs mer...

2017-04-21 14:30

176021 ET3

Tidlös design som håller

Artikel Ett personligt och harmoniskt inrett hem där du kan återhämta dig från samhällets allt hårdare krav på prestation och tillgänglighet är oerhört viktigt för ditt välmående. Familjen Kamperhaug som driver...
176064 RV1

Äldrepsykiatri med fokus på rutin och aktivitet

Artikel Rosenhill vård & omsorg i Rävemåla är ett boende för äldre med psykiska funktionsnedsättningar. Det lilla samhället i Småland erbjuder de boende en lugn miljö och de anställda håller dem aktiva – en ultimat...

Faktaruta

  • Hasselfors Garden
  • E-post
  • Hemsida
  • Adress:
    Box 1813
    701 18 Örebro
  • Telefon: 019-761 42 00
DriveNow_puff

Dela bil?

Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

DSC_7374_webb_puff

Går mot strömmen

All vinst till välgörenhet – Godels unika affärsmodell skapar många frågetecken. 

Träning_puff_webb

Kom i form – vid en sten

Fem enkla övningar för en finare figur.

Arkiv