183076 LC8183076 LC4183076 LC3183076 LC5

”En och en halv miljon svenskar har smakat min mat”

Elias Alekji kom till Sverige 1993, med en libanesisk kockutbildning i bagaget. Han introducerade det libanesiska köket för det svenska folket – och svenska folket gillar det.

Första restaurangen som Elias startade var välkända Beirut Café i Stockholm, sedan följde bland andra Libanon Meza Lounge och Elias Restaurang. Idag driver han Libanon Catering tillsammans med sonen Christopher, lokaliserad i Sollentuna.


– Jag går alltid all-in, även med hjärtat, säger Elias. Jag kom hit till Sverige som utbildad kock och har aldrig jobbat med något annat. Jag köpte tidigt in mig i en liten restaurang i Årsta och där lärde jag mig att laga svensk husmanskost. På den tiden fanns det kinesiskt, italienskt och franskt i Stockholm. Men inte libanesiskt. Flera krögare drev framgångsrika libanesiska restauranger i Paris. Vi beslöt oss för att presentera libanesisk mat för svenska folket. Det var många som hävdade att det inte skulle fungera. De är numera motbevisade. 1,5 miljoner svenskar har smakat på min libanesiska mat.


183076 LC6


Libanon Catering levererar till hela Storstockholm. Maten serveras på engångsfat, färdiga att ställas på bordet. Ni beställer från en dignande meny med alltifrån veganska och vegetariska rätter till kötträtter. Väljer ni från platinum-menyn plockar ni själva samman det ni önskar i ett beställningsformulär, och finner priset per person eller per produkt på menyn. Menyerna benämns brons, silver, guld eller juvelen, diamant och platinum.  Maten transporteras i bilar med värmeskåp. Beställ gärna leveransen till cirka 30 minuter innan ni avser starta måltiden för att säkra bästa kvalitet och smakupplevelse. 


– Vårt libanesiska kök består av uppemot 250 smårätter, berättar Elias. Att äta libanesiskt är ett sätt att umgås. Det är mycket mat på bordet, många olika smårätter och många olika sorters dippar.  Ett sällskap på fyra personer tycker jag ska smaka sig igenom 20 olika rätter. Vi vill att man ska ta tid på sig att äta. Det är det här som utmärker det libanesiska köket. Mångfalden. Hälsosam mat. Mycket smak av färska örter och kryddor. Många olika bönor och grönsaker som hackas på olika sätt. Vi använder mycket syra i matlagningen. Det ska kännas som lätta rätter, fräscha och smakrika.


Elias berättar med stor inlevelse och mycket passion om både råvarorna och tillagningen. All mat lagas från grunden. Idag kan du öppna en plastburk med hummus från din mataffär. Hos Libanon Catering tar hummus tre dagar att tillaga. Elias ser mat som konst. Utlopp för kreativitet, nyfikenhet och glädje.


183076 LC1


Han förklarar vidare att vid kontakt med Libanon Catering får du en offert inom 12 timmar. Företaget tar ansvar från första kontakt med kunden tills maten är levererad och upplagd på bordet, och arbetar med leveransgaranti. En beställning för över 20 personer medför kostnadsfri leverans. Beställningar bör läggas en vecka innan leveransdatum. Förutom vid större högtider då köket behöver två veckor för att säkerställa leverans. Vad gäller utkörning vissa helgdagar hänvisar Elias till hemsidan.


– En fredag kan vi leverera till ett hundratal kunder. Vi får väldigt fin feedback. Den tuffaste feedback jag fått är nog från två kunder som sagt: ”Oj, det här är för mycket mat”, skrattar Elias.


Libanon catering har flera av sina storkunder bland utländska ambassader och levererar även till Grand Hotel.


– Våra kunder består till 80 procent av svenska hushåll.  Även om jag bidragit till att många svenskar tagit del av den libanesiska matkulturen finns det några kvar som ännu inte smakat. Jag uppmanar er att våga – våga prova något nytt. Allt vi levererar är hundra procent: råvaror, smaker, service och kulturupplevelsen. Jag vågar säga, avslutar Elias, att libanesisk mat är här för att stanna!

Läs mer...

2018-06-11 15:45

186024 DF1

”Tänk efter före – bli finare efter”

Artikel Skönhetsingreppen med Botox och Fillers ökar kraftigt. Diala Asso som driver Dialas Fillers vill att hennes kunder ska tänka till noga innan behandling. Både vad gäller resultat och kostnad.
185079 DS1

Satsning på de yngsta ger långsiktiga resultat

Artikel I Danmarks skola utanför Uppsala arbetar ledning, personal och vårdnadshavare tillsammans för att hjälpa barnen att bygga en stabil grund för ett livslångt lärande. I lugn och trygg miljö lär man barnen...

  Faktaruta

  • Libanon Catering
  • E-post
  • Hemsida
  • Adress:
   Skogstorpsvägen 358
   191 39 Sollentuna
  • Telefon: 073-77 07 108 | 073-98 07 787
  Spår-bild

  Podcasten Spår

  Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

  __MG_9672

  Från förort till finrum

  Bröderna Güven driver stans bästa krogar

  __ProgrammeraMera2016KarinNygards2

  Digitalisera skolan

  Karin Nygårds sprider digital kunskap i skolans värld

  Arkiv