172031 ÖT

Odla för nytta och nöje

Allt fler människor upptäcker glädjen i att odla grönsaker, frukt och bär. Hos Östansjö Trädgård i Östansjö hittar du allt som behövs för en njutbar trädgård.

ENDAST 20 MINUTER söder om Örebro driver trädgårdsmästare Mikaela Mannbrink Östansjö Trädgård. Här finns ett rikt utbud av perenner, buskar, träd och inredning för trädgården. Utbudet av träd är särskilt stort – både frukt- och prydnadsträd. Unikt är lagerhållningen av större träd.


– Det är viktigt att kunderna får se hur stora träden kan bli så att de får möjlighet att välja den storlek som passar just deras trädgård, förklarar Mikaela. 


Även utbudet av bärbuskar är stort. Mikaela tipsar om Aronia som är mest känd som häckväxt, men buskens svarta bär är en riktig vitaminboost. 


För dem som vill odla grönsaker finns här fröer av alla de slag.


– Alla har inte plats till förkultivering inomhus och för dem har jag odlingsboxar med små plantor av bland annat grönkål, majs och purjolök berättar Mikaela.


HON BRINNER FÖR att ännu fler ska få uppleva glädjen av att lyckas med sina odlingar.


– Till exempel är vi i färd med att anlägga en köksträdgård för att visa hur man kan göra, säger hon entusiastiskt. 

Här planteras bland annat fruktträd, bärbuskar, potatis och kryddor. Så småningom vill hon bygga ett växthus med tillhörande kafé där hon kan hålla kurser och föreläsningar. Redan i dag erbjuder hon dessa tjänster, fast i hyrda lokaler. 


Flera gånger om året bjuder Mikaela in till events med fokus på trädgårdsinspiration. Närmast väntar vårmarknad med lokala producenter av ätbart och hantverk. En inbjuden trädgårds­arkitekt kommer att berätta om hur man kan planera och inreda sin trädgård.


– I juli ordnar vi trädgårdsfest och den följs av skördemarknad, hönsbytardag, äppeldag och sedan avslutar vi året med julmarknad, berättar Mikaela.

Läs mer...

2017-06-07 11:45

173046 MC3

Härligt häng från tidig morgon till sen kväll

Artikel Café Muggen är en pärla på Götgatsbacken på Södermalm i Stockholm. Här har stockholmare och turister fikat, ätit och umgåtts sedan 1992. Råvaror av hög kvalitet, eget kök och bageri - nu satsar man på...
171083 AVR4

Sök ekonomiskt stöd innan det är för sent

Artikel Den Värmdöbaserade AV-rådgivaren arbetar enligt devisen att bra redovisning kräver kompetens i kombination med intuitiv känsla för vilken sorts stöd varje enskild kund önskar. Inger Irenius, som med stor...

Faktaruta

Träning_puff_webb

Kom i form – vid en sten

Fem enkla övningar för en finare figur.

DriveNow_puff

Dela bil?

Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

DSC_7374_webb_puff

Går mot strömmen

All vinst till välgörenhet – Godels unika affärsmodell skapar många frågetecken. 

Arkiv