173030 PS3
173030 PS4
173030 PS1
173030 PS3
173030 PS4
173030 PS1

Krögarparet Öhman tillbaka i Örebro

Paret Annika och Johan Öhman lever och andas restaurang. Tillsammans driver makarna med tapper energi och passion flera framgångsrika verksamheter på olika håll i landet. I och med övertagandet av restaurang Stallyktan i hemstaden Örebro utökar de nu ytterligare.

Det lyser i Annika Öhmans ögon när hon pratar om sin syn på råvaror och matlagning. Det ska vara äkta smör och grädde, mat ska lagas från grunden och man får aldrig kompromissa med kvaliteten på råvarorna. Det kommer som en stor överraskning när denne gastronomiska eldsjäl berättar att hon väntade ända in i medelåldern innan hon tog klivet över tröskeln till restaurangköket.


– Jag har alltid vetat att jag kan laga mat. Jag har gjort det hemma med glädje men vägen till att arbeta som professionell kock har varken varit rak eller självklar, förklarar hon.  


Vid 40 års ålder bestämde hon sig slutligen för att satsa på sin dröm och kom in på restauranghögskolan i Grythyttan där hon i två års tid utbildade sig till kock. Annikas syn på yrket är en aning okonventionell.


– Jag lagar samma mat nu som jag gjort hemma i mitt eget kök, fast i större skala, säger hon. 


173030 PS5


Något som många andra i branschen anser vara, om inte omöjligt så åtminstone väldigt komplicerat. Många använder sig av färdiga såsgrunder. Annika Öhman är definitivt inte en av dem. 


Efter Grythyttan inledde Annika sin kockbana som egenföretagare i liten skala. Hon drev en cateringverksamhet här i Örebro. Sedan träffade hon Johan som inte bara blev make utan också hennes kompanjon. 


– Jag hade några år tidigare, tillsammans med en vän byggt upp och drivit Vildmarkskåtan i Stöten i sälen hade verksamheten i tre år. Därefter sålde vi allt till skidanläggningen och efter dryga fem år hörde de av sig och önskade lyfta verksamheten till det den en gång var. Ingen hade lyckas förvalta den på rätt sätt, berättar Johan. 


Tillsammans med Annika åtog han sig uppdraget och efter att de lyckats göra Vildmarkskåtan till ett av skidortens stora dragplåster var hjulen i rullning för krögarparet Öhman. I dagens läge driver de, utöver Vildmarkskåtan, även Annikas Kök & Bar i Sälen, Annikas Bistro i bohuslänska Kungshamn samt Lakelodge i Karlskoga.  


– Restaurang Lakelodge ägs av ett par som vi haft som gäster på våra restauranger. Det var så vi lärde känna dem och fick så småningom en förfrågan om att arrendera och driva denna unika vägkrog, säger Johan. 


Tillbaka i Örebro 


Annikas Bistro är en liten sommarkrog som ligger i en sjöbod i Kungshamns hamn. Här äter man enklare men vällagad mat. 


– Vårt koncept i Kungshamn heter ”fjället möter havet”. Vi tar in våra fjäll influenser och blandar med en del klassiska rätter från havet.  Vi är inga experter på råvaror som tillhör kusten men har skapat ett unikt koncept för oss där gästerna erbjuds en mer omväxlande mat än bara kust mat. 


Förra sommaren hade Bistron stängt då all krut lades på Lakelodge. Men nu i sommar öppnar de igen- något som enligt kommentarerna på Bistrons Facebook är mycket efterlängtat. 


”Underbar personal, sanslöst god mat, genuin och äkta stämning” samt ”När återuppstår detta magiska fenomen? Längtar SÅ dit” är bara två av alla översvallande reaktioner.


173030 PS2


Nu är det dags för paret Öhman att älska och vårda ännu ett ställe, nämligen Restaurang Stallyktan i Örebro. 

Restaurangen, som har ett fantastiskt läge ligger på Södra Strandgatan precis vid Svartåns strand, är av många Örebroare ansedd som stans mysigaste pub. Stallyktan har många stamgäster som Annika och Johan är mycket rädda om. 


– Så här i början vill vi inte förändra så mycket. Det är viktigt för oss att känna in vad våra gäster efterfrågar, säger Johan.


Annika berättar att de relativt stora förändringar som trots allt gjorts mest handlar om inre struktur med syftet att kunna servera mat av absolut högsta kvalitet. 


– Varenda tallrik som skickas ut från mitt kök ska vara perfekt, säger hon. 


I den andan har man därför renoverat Stallyktans kök och bytt ut alla maskiner mot de allra bästa som går att få tag på. Här samsas renskavstoast med pepparrot med Annikas fiskgryta gjord på torsk, musslor och räkor från Smögen. 


Annika arbetar så långt det är möjligt med ekologiska och närproducerade råvaror. 


I sommar kommer paret Öhman att finnas på plats varje onsdag till och med lördag. Med Johan i baren och Annika i köket kommer gästerna att bjudas på en matupplevelse med extra allt. 

2017-06-02
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies