184068 H1184068 H4

Är du en el-slösa?

När gjorde du en energiöversyn senast? Ta reda på ditt energisystems brister och förbättringspotential. Spar pengar och värna om miljön!

Energikartläggning består av en grundläggande analys av uppvärmning, ventilation, tryckluft och belysning i era lokaler eller fastigheter. Syftet är att hitta energiförluster och dess orsak, samt skapa ett åtgärdsprogram för förbättringar. Även i hemmet kan man göra en översyn, skapa förbättringar och med små medel spara en hel del energi.


Mari Rydqvist är verksamhetschef på HESAB i Sala. Hon har studerat ekologisk ekonomi och värnar om hållbar utveckling. Mari har ett år kvar tills hon tioårsjubilerar inom företaget.


– Vi jobbar med energifrågor, berättar Mari, energieffektivisering. Vår vision är att varje individ ska effektivisera sin egen energianvändning och på så vis minska onödig energiförbrukning. Vi erbjuder energiutbildningar för exempelvis er bostadsrättsförening eller ert företag där vi utbildar inom energi och klimat – förståelse för vad som står på en elfaktura, elavtal, vilka eltjuvarna är och hur man ska tänka kring den här energin.


184068 H3


HESAB är ett dotterbolag till Sala-Heby Energi AB och utgår från Sala. Med det företaget i ryggen känner sig HESAB extra trygga på marknaden vad gäller att erbjuda tjänster och produkter inom energi. 2013 börjades arbetet med att introducera solceller i upptagningsområdet. Den som producerar sin egen solel minskar kostnaderna för att köpa el, behöver inte oroa sig för höjningar av elpriset och slipper betala både skatt och moms på de kilowattimmar som solelen producerar. En solcellsanläggning har en produktionsgaranti på 25 år, så när du väl har betalt din anläggning är elen gratis.


– Solel ligger helt i linje med vår verksamhet. Förnybar energi och inga utsläpp. Solel medför även att många blir bättre på att hushålla sin energi eftersom de producerar den själva. Vi tar hand om hela processen, säger Mari. Vi offererar, mäter, beräknar, dimensionerar, hjälper till med att söka bidrag, bistår kunden med bygglovsärenden samt monterar och installerar. Solel var ju tidigare en ”sommarprodukt” men nu får vi förfrågningar året om.


HESAB erbjuder kompletta solcellspaket med riktigt hög prestanda där det ingår, solcellsmoduler, växelriktare och optimerare för att öka effekten samt reducera påverkan från skuggning. Något som är viktigt för HESAB är också att solelanläggningen är anpassad för kundens behov, vi vill inte sälja på kunden en överdimensionerad anläggning, det är en trovärdighetsfråga säger Mari.


Installation av laddstolpar är en annan av företagets produkter vars efterfrågan ökar.


184068 H2


– Många drar sig för att skaffa el-/hybridbil då det idag inte finns tillräckligt med tillgängliga laddstolpar. Det finns bidrag att söka även vad gäller dessa, vilket inte alla känner till, berättar Mari.


Företaget gör mycket för att få medborgarna att gå från el-slösa till el-spara.


– Vi anordnar eltävlingar för att öka motivationen till att spara energi och den mest prestigefyllda är den i samband med Earth Hour återkommande Miljökampen som står mellan Sala kommun och Heby kommun, skrattar Mari.


Den tävlingen vill också skicka en signal till makthavarna om att klimatfrågan ska tas på allvar – och vinnande kommun firas med fikakalas på sitt torg.


Foto: Jon Forsmark 

Läs mer...

2018-08-13 16:00

194030 BDS1

Sveriges bästa arbetsgivare

Artikel Sveriges bästa arbetsgivare, baserat på en omfattande och rikstäckande medarbetarundersökning, är Bengt Dahlgren. En koncern med starka värdegrunder, som värnar om social hållbarhet, miljön och personliga...
194037 WS3

”Ingen lämnar oss oberörd”

Artikel Att gå på spa är att lyxa till vardagen eller ge helgen extra guldkant. Stäng av mobilen och pausa stressen. Bli ompysslad, omhändertagen - och berörd.
  _Jimmy1

  Jimmy Schönning

  Njutbart hemma!

  Cecilia5

  Cecilias Hed Malmström

  Sveriges första kvinna på sydpolen.

  Holknekt_webb3

  Per Holknekt

  Från brädan till scenen

  Arkiv