174068 SB1

En bransch i stark förändring

Bilbranschen är i stark förändring och våra vanor kring bilköp har ändrats i och med internet. De stora hallarna med glänsande nya bilar kan snart vara ett minne blott. Vi träffar Dahn Sturesson på Strömbergs bil i Kalmar som varit i branschen 30 år och sett förändringarna.

På Strömbergs bil har man sedan 1973 sålt Citroën och i dag finns även det nyare märket Ssanyong från Syd Korea. De säljer ungefär 300 nya och begagnade bilar varje år, men det är på nybilssidan som Dahn ser att vårt köpebeteende ändrats. Förr kom kunderna in med en rad frågor om vilka finesser bilarna hade, men i dag är det lätt att hitta informationen på nätet innan man går in till bilhandlaren.


– När kunder kommer in i dag vet de redan vad de vill ha och det är bara ett testvarv med bilen som återstår. Det finns så mycket information och tester på nätet, så vi behöver inte förklara något om bilen. Kunden kommer bara för att se om den rätta känslan finns där också, säger han med ett leende.


När det gäller Citroën menar Dahn att det är känslan som lockar många kunder. Citroën har gjort sig kända som en familjär bil med finurliga och praktiska lösningar som gör bilarna speciella. 


– Vi har många kunder som blir vad vi kallar Citronister, de kommer ofta tillbaka. Många andra bilmärken är snabbt producerade och blir plastiga och tråkiga. Men en Citroën är mer att betrakta som en familjemedlem. 


Enligt Dahn kommer allt mer av nybilshandeln att skötas via internet direkt, och bilhandlarna kommer att få arbeta allt mer med service, begagnat och leasing. På hans företag satsar de på att bygga upp alla tre delarna för att få en helhet kring bilägandet.


174068 SB2


– Jag är säker på att nybilshallarna inom 10-20 år kommer att vara ett minne blott. Istället kommer bilarna att ställas ut på platser där det rör sig mycket människor - som i en galleria – där man får provsitta och känna nybilslukten. Kunderna söker inte upp bilhandlare i samma utsträckning och då måste branschen ta nya tag.


De begagnade bilarna kommer att säljas i nuvarande hallar, tror Dahn. I dag säljer Strömbergs bil ungefär 200 begagnade bilar per år, och där är vårt beteende lite annorlunda. Många är rädda att köpa en bil man inte vet något om på Blocket och man vill ha någon som har kontrollerat den och lämnar garantier.


– Vi satsar på att hitta den personliga nivån på affären för att ge ett mervärde. I och med att vi har försäljning, leasing och service i samma hus blir det en trygghet och det känns mer personligt. Det är där framtiden ligger, att måna om att kunderna ska känna en trygg kontakt med företaget och att de kan lita på oss. Det är så folk blir Citronister för livet!

Läs mer...

2017-09-19 11:15

184040 DS1

En ren drömskoaffär för barn i Vasastan – och på webben

Artikel Marielle Edlund, ägare av barnskobutiken Drömskor i Vasastan, Stockholm, tyckte tillvaron blev ”lite gubbig” när hon satt med i ledningsgruppen till ett börsnoterat företag. Efter 15 år sade hon upp sig...
184064 JE3

Jordnära installerar solpaneler

Artikel Jordnära Elteknik i Kungälv är ett relativt nystartat och hungrigt företag som ägs av Niklas Hansson, med sju års erfarenhet som elektriker – och ett starkt driv.

Faktaruta

  • Strömbergs Bil i Kalmar AB
  • E-post
  • Hemsida
  • Facebook
  • Adress:
    Strömsbergsvägen 6
    39243 Kalmar
  • Telefon: 0480-25401
_Anette2

Stockholms affärsänglar

Investerar i unga, innovativa företag

Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

Marre1_webb

Mästerfrisören Marre

Har aldrig en dålig dag

Arkiv