124083.ROsenbergsArkitekter.bild1124083.ROsenbergsArkitekter.bild2

Från stadsutveckling till inredning

För närvarande pågår ett flertal riktigt stora projekt runt om landet. Stadsutvecklingen i Södra Värtahamnen och omvandlingen av Täby Galopp till ny stadsdel är två av dem. Just den typen av stora stadsomvandlingsprojekt är Rosenbergs Arkitekter specialister på.

 

Arkitektfirman Rosenbergs Arkitekter startades 1993 som en naturlig fortsättning på arkitektfirman Rosenberg & Stål Arkitektkontor som varit aktivt sedan 1955. Då togs nämligen verksamheten över av Alessandro Ripellino och Inga Varg.

– När vi tog över bestod kontoret av ungefär 15 personer. Dittills hade man arbetat mycket med det offentliga Sverige. Under 1960- och 70-talen med exempelvis badhus och sportanläggningar, berättar Alessandro.

 

Under 1980-talet började Rosenberg och Stål Arkitektkontor att i stället rita stora modernistiska kontorskomplex. Det var också då som Alessandro började arbeta här och så småningom fick ansvar för projektet Bankhus 90, det stora bågformade SEB-kontoret i Rissne.

– Under de 20 år som vi drivit Rosenbergs Arkitekter har vi utvecklat verksamheten mot bredare sammanhang. I dag har vi omkring 30 arkitekter och arbetar i fem olika inriktningar, förklarar Alessandro.

 

Enkelt förklarat kan man säga att Rosenbergs Arkitekter inte längre enbart arbetar med enskilda byggnader. I stället tar man sig an byggnader i större sammanhang och engageras ofta i dag för att utveckla hela stadsdelar. I Stockholm är de bland annat involverade i utvecklingen av Västra City, Täby Galoppfältet och Södra Värtan. Men Rosenbergs Arkitekter tar sig även an bostäder och inredningsprojekt.

– Kvalitativa uppdrag med hög arkitektonisk profil och komplex sammansättning är vi kända för. Men i dag gör vi mycket mer än så. Allt från stadsutveckling till inredning, menar Alessandro.

 

Aktuella projekt

Lindhagsskrapan: 24-våningars hyreshus på nordvästra Kungsholmen.

Täby Parkstad: Stadsutveckling vid Täby Galopp i samarbete med ÅWL.

Västra City: Stadsutveckling av området Tegelbacken-Karlberg.

Inredning till Hotel Birger Jarl.

Läs mer...

2012-08-29 14:30

186064 ALV3

Svenskt företag bäst i världen på luftvärmeväxlare

Artikel Cooling your daily life – är den slogan utifrån vilken en av Sveriges internationellt starkaste verkstadsindustrier verkar.
 

Hantverksrosteri

Artikel Grunden till ett riktigt gott kaffe ligger i kaffebönor som odlats med passion, kunskap och omsorg, för att sedan rostas, bryggas och drickas – med samma passion.
   _Bild 15

  Persisk Mat

  Följ med på vägen till det persiska köket

  Spår-bild

  Podcasten Spår

  Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

  Marre1_webb

  Mästerfrisören Marre

  Har aldrig en dålig dag

  Arkiv