124083.ROsenbergsArkitekter.bild1124083.ROsenbergsArkitekter.bild2

Från stadsutveckling till inredning

För närvarande pågår ett flertal riktigt stora projekt runt om landet. Stadsutvecklingen i Södra Värtahamnen och omvandlingen av Täby Galopp till ny stadsdel är två av dem. Just den typen av stora stadsomvandlingsprojekt är Rosenbergs Arkitekter specialister på.

 

Arkitektfirman Rosenbergs Arkitekter startades 1993 som en naturlig fortsättning på arkitektfirman Rosenberg & Stål Arkitektkontor som varit aktivt sedan 1955. Då togs nämligen verksamheten över av Alessandro Ripellino och Inga Varg.

– När vi tog över bestod kontoret av ungefär 15 personer. Dittills hade man arbetat mycket med det offentliga Sverige. Under 1960- och 70-talen med exempelvis badhus och sportanläggningar, berättar Alessandro.

 

Under 1980-talet började Rosenberg och Stål Arkitektkontor att i stället rita stora modernistiska kontorskomplex. Det var också då som Alessandro började arbeta här och så småningom fick ansvar för projektet Bankhus 90, det stora bågformade SEB-kontoret i Rissne.

– Under de 20 år som vi drivit Rosenbergs Arkitekter har vi utvecklat verksamheten mot bredare sammanhang. I dag har vi omkring 30 arkitekter och arbetar i fem olika inriktningar, förklarar Alessandro.

 

Enkelt förklarat kan man säga att Rosenbergs Arkitekter inte längre enbart arbetar med enskilda byggnader. I stället tar man sig an byggnader i större sammanhang och engageras ofta i dag för att utveckla hela stadsdelar. I Stockholm är de bland annat involverade i utvecklingen av Västra City, Täby Galoppfältet och Södra Värtan. Men Rosenbergs Arkitekter tar sig även an bostäder och inredningsprojekt.

– Kvalitativa uppdrag med hög arkitektonisk profil och komplex sammansättning är vi kända för. Men i dag gör vi mycket mer än så. Allt från stadsutveckling till inredning, menar Alessandro.

 

Aktuella projekt

Lindhagsskrapan: 24-våningars hyreshus på nordvästra Kungsholmen.

Täby Parkstad: Stadsutveckling vid Täby Galopp i samarbete med ÅWL.

Västra City: Stadsutveckling av området Tegelbacken-Karlberg.

Inredning till Hotel Birger Jarl.

Läs mer...

2012-08-29 14:30

193023 HA1

Sveriges mest jämlika advokatbyrå

Artikel ”Vi har ifrågasatt. Vi har skrivit artiklar och insändare för att synliggöra branschen utifrån arbetsvillkor, jämlikhet och önskan att inte alla vill bli delägare”, säger Anette Hansson Ahl, advokat och...
193016 SFT3

”Det går att göra all tandvård smärtfri”

Artikel Att vara tandvårdsrädd innebär ofta ett stort lidande och många bär på skamkänslor. Specialkliniken för tandvård arbetar dagligen med att hjälpa de mest rädda till smärtfria stunder i tandläkarstolen.
  6

  Löwengrip

  Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

  ____Sandra4_SV

  Sandra vann kampen mot cancern

  Nu vill hon stötta andra

  __MG_9672

  Från förort till finrum

  Bröderna Güven driver stans bästa krogar

  Arkiv