193086 GV5193086 GV1193086 GV6193086 GV2

Glödande gott

Ett stort friluftshjärta och lika mycket kockkunskap. Glöd Vildmarkskök lagar mat till såväl Ur och Skur-barn som äventyrliga vuxna.

Linda Klasson bor bara några hundra meter ifrån den Ur och Skur-förskola i Vendelsö där hon hyser in sig sedan sex år tillbaka för att laga mat till cirka 350 barn varje dag samt bedriva en verksamhet med ”utemat”. 

       – Under vardagarna lagar jag och mina medarbetare cirka 350 barnportioner mat per dag och på kvällar och helger åker jag ut i skogen för att laga mat, säger Linda. 


Mullebo/Lötkärrskolans och Spetsbergens båda Ur och Skur-förskolors omtyckta kock lagar såväl fantastiska skolluncher som lär barnen vad klimatsmart mat är och skapar förståelse hos barnen för vad som är bra för kroppen. Mat som gör att barnen mår bra och orkar med en skoldag med dess aktiviteter. 


Linda ler när hon berättar att barnen kan önska linssoppa med rotsellerichips. Hon påpekar att det är viktigt att förstå hur stor påverkan det vi tidigt presenterar för barnen i matväg påverkar matvanor långt upp i åldrarna. 

       – Serverar vi barnen falukorv och makaroner är det vad de kommer att älska. Vi tror på att presentera många olika smakupplevelser. 193086 GV4


Vildmarkskocken har ett samarbete med Friluftsfrämjandet där hon anlitas som kock inom Ur och Skur-verksamheten. 

Hon samarbetar även med guideföretag samt eventföretag och anordnar kurser för privatpersoner och företag som är intresserad av matlagning i vildmarken. 

       – Jag lär ut hur man lagar mat över öppen eld. Ofta flera eldar. Det är viktigt med säkerhet och jag lär även ut olika eldtekniker samt vilka råvaror som är bra att använda när man lagar mat över öppen eld.


Råvarorna är, oavsett verksamhet, lokalproducerade och säsongsproducerade. Linda går även själv ut i skogen för att plocka de råvaror hon önskar. 

        – Det handlar om att använda de råvaror som är närproducerade, utan långa transportsträckor, samt råvaror som följer säsong. Vi erbjuder sallad, tomat och gurka enbart under sommartid till skolbarnen. På vintern blir det mer rotfrukter. I vildmarken använder jag bland annat viltkött, fisk, svamp och örter som finns i naturen, som exempelvis nässlor och granskott. 


Det är en konst att få till den perfekta brasan eller kolbädden och handlar om såväl kunskap, teknik som erfarenhetsbaserat trixande. 

        – Jag lär ut hur man eldar. Hur man läser av vinden, hur lågan ska se ut och vad som är viktigt att tänka på vad gäller säkerhet och den egna hälsan. 


Möjligheter till att laga mat utomhus har minst lika många variationer som ett inomhuskök och Linda berättar hur hon såväl kokar, som röker och bakar råvarorna. 

         – Utekök handlar om att bära ut grejerna, ha med dig vatten samt att göra upp eld. Ibland får jag lov att först ta bilen och för att sedan frakta utrustningen med skorrkärror genom skogarna, skrattar Linda. Det är så värt för att få njuta av mat under bar himmel. Jag älskar doften av natur och eld och den där omutbara känslan av frihet som blir ute i naturen. 


193086 GV3


Det låter lite enklare än vad det är för den som inte är lika erfaren som Linda, de av oss som inte kommit längre inom det kulinariska vildmarksköket än att grilla en korv att lägga i korvbrödet samt klämma ihop en brunbränd marshmallow mellan två mariekex. 


För ett lyckosamt utomhusevent för dig, dina vänner och bekanta eller medarbetare boka in Linda och Glöd Vildmarkskök. Det svenska friluftslivet växer och med Linda får det en ny markör av kulinariskt äventyr och nya smaksensationer. Att laga maten och att njuta av den utomhus förstärker känslan av närheten till naturen och privilegiet att ha en natur att vistas i. En passion som följt Linda hela livet. Morfar väckte hennes intresse tidigt genom äventyrliga friluftsaktiviteter.

         – Grunden till allt jag gör är kärleken till naturen och den här planeten, avrundar Linda. 


Läs mer...

2019-08-13 15:30

Hemsida
194075 R5

”Skönhet börjar med en känsla – vi ger den känslan”

Artikel Rodjuret ger dig skönhet och stresslindring med professionell yoga, pilates, samtal och hudvård. Långvarig stress påverkar vår hormonbalans negativt och bryter ned kropp samt hud vilket får oss att åldras...
193068 ABS&RL1

Om någon slår

Artikel De två advokaterna Barbro Sjöqvist och Rebecca Lagh har båda en bakgrund inom kvinnojourer och vill hjälpa utsatta kvinnor och barn. – Vi är engagerade i våra klienter och gör vad som krävs. Många av...

Faktaruta

_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

Welcome Webb3

Welcome App

Digitaliserad integration

Arkiv