193004 JM4193004 JM5193004 JM3193004 JM1193004 JM2

Söderköpings Caféprofiler – Lisbeth och Kenth

De två charmigaste caféerna i Söderköping drivs av Lisbeth Tornelid och hennes man Kenth, Farmors café som ligger i Kanalhamnen i Söderköping och Café Jägmästargården på parets gård i Lund, som ligger en knapp halvmil utanför Söderköping.

      Farmors Café är öppet varje dag året runt. Sommartid ett gigantiskt dragplåster för lokalbefolkningen, idrottare, motorcyklister, turister, sjöfarare och de som långkör mellan exempelvis Stockholm och Kalmar eller Öland.  Lisbeths bakkonst är inspirerad av Lisbeths egen farmors bakrecept och så fick caféet sitt namn. 

      – Vi både bakar och lagar allt från grunden, säger hon. Det ska vara så rena ingredienser som möjligt och helst närodlat från lokala producenter. Mjölet vi använder kommer från Orga kvarn. 

Caféerna använder gärna frukter och bär från de egna odlingarna istället för en massa raffinerat socker. 

      – Det ger mer smak, ler Lisbeth. 

      Då barnen varken ville vara på daghem eller fritidshem drog Lisbeth och Kenth igång verksamhet på den egna gården. En verksamhet som under sommartid är mest Kenths ansvar eftersom ruljangsen är så stor på de båda caféerna att de måste dela på sig lite. 

      Trots avståndet är det många gäster som hittar ut till Café Jägmästargården.

      – De kommer med bil, cykel, motorcykel eller på hästryggen. Vi har till och med gäster som kommer med permobil eller på segway, skrattar Lisbeth. 

      Caféet huserar i ett gammalt uthus som under andra världskriget användes som saltlager.  En utbyggnad har gjorts för att klara av det tryck som blir framför allt under julbordstider. Ett unikt café i en unik miljö. Bangolf med tolv hål och olika musikframträdanden lockar extra besökare.  Café Jägmästargården erbjuds för uthyrning för den som önskar anordna en privat festlighet. 

      Café Jägmästargården går temporärt ned i lite mer av en vilosäsong när hösten kommer, men Farmors Café kör på året-runt-öppet. 

      – Vi har öppet åtta till åtta, säger Lisbeth.  Utom på tisdagar. Då är det dans i grannskapet och vi har öppet till cirka halv elva. Även julafton håller vi öppet. 

Lisbeth skiner när hon berättar om caféets stammisar. 

      – Vi har ett gäng som vi kallar för ”våra pojkar”. Det är ett gäng grabbar i 65-årsåldern, uppemot en tjugo stycken, som kommer hit för frukost varje morgon, säger hon med värme i blicken. 

      Motorcykelåkarna ser båda caféerna som sina smultronställen och räkmackan är omskriven i dessa kretsar. Även landsvägscyklisterna vet var de ska fylla på depåerna för att klara av sina långpass. ´

      – Vi har även en stor andel gäster från våra nordiska grannländer under sommaren, berättar Lisbeth. Vi välkomnar alla med öppna armar. Även hundar är välkomna hit! 

Läs mer...

2019-04-10 11:45

Kontakt
193013 E1

Länge leve potatischipset

Artikel Det svenska potatischipset föddes 1957. En boxningstokig entreprenör besökte en match i New York och blev golvad av ett amerikanskt potatischips. Det godaste han ätit.
193048 IFMR1

Juridiskt stöd för medicinsk verksamhet

Artikel För att garantera god personal- och patientsäkerhet inom vård och omsorg behöver de lagar och regler som styr svensk sjukvård vara väl befästa i verksamheten. Institutet för Medicinsk Rätt AB erbjuder...

Faktaruta

 • Farmors Café / Café Jägmästargården
 • Email
 • Hemsida
 • Hemsida
 • Facebook
 • Facebook
 • Adress:
  Jägmästargården, Lund
  614 92 Söderköping
 • Telefon: 0761 – 383156 0702 – 697023
Welcome Webb3

Welcome App

Digitaliserad integration

__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

____Sandra4_SV

Sandra vann kampen mot cancern

Nu vill hon stötta andra

Arkiv