135121skiljeboskolan

Grundskola med smak för trygghet och god mat

Skiljeboskolan i Västerås har funnits sedan mitten av 1950-talet och har som mest haft 500 elever. I dagsläget går här drygt 300 elever i årskurs 6–9. I byggnaden ligger även Centrum för tvåspråkighet, en verksamhet som man har en hel del samarbete med. ”Det är ett värdefullt tillskott till skolan, det skapar mångfald”, menar skolans rektor Lars Nordin.

Att arbeta ämnesövergripande är ett naturligt inslag på Skiljeboskolan, ett arbete som kontinuerligt utvecklas.
– Vi har schemalagt en förmiddag i veckan där det ligger tre ämnen mot varandra och tre lärare kan använda den till att arbeta tematiskt och ämnesövergripande, säger Lars Nordin.

Lärarna har fria händer att integrera övriga ämnen med varandra. I syslöjden görs exempelvis hattar som anknyter till aktuella historielektioner. Skolan har också ett unikt terrarium som kan användas i undervisningen på olika vis.

Här ser man datorn som ett naturligt verktyg för kommunikation mellan såväl lärare och elever som lärare och föräldrar.
– I och med att lärarna lägger upp information på nätet kan föräldrarna se vad det är för uppgifter som eleverna har samt vilka teman och arbetsområden som de arbetar med. På så vis är föräldrarna också hyfsat uppdaterade om vad vi arbetar med och eleverna kan gå in och påminna sig om vad de ska göra och hur de ska planera sina läxor, säger Lars.
Några av årskurserna arbetar även med Facebook där man enligt Lars verkligen når eleverna. Men han förtydligar att man arbetar med parallella spår.
– All information ska in på bloggen, medan endast viss information läggs upp på Facebook.

På Skiljeboskolan satsar man extra på maten, något som har lett till att skolan nominerats i kategorierna Årets skolrestaurang, Årets skolkock samt Årets gastronomiska rektor av restaurangguiden White Guide Junior. Här är det ekologiskt, säsongsbundet och närproducerat i så hög utsträckning som möjligt som gäller. All mat lagas från grunden. Att bannlysa halvfabrikat och tillsatser ger maten en helt annan smak.
– Vi får mycket beröm för maten, det är en förmån för mig att få arbeta på en sådan skola, säger Lars Nordin som tycker att bra mat är en förutsättning för att orka med skoldagarna och maximera kunskapsinlärningen.

I och med det faktum att en av de anställda är utbildad florist är det inte bara smaklökarna som får sitt under lunchen. Här är man nämligen övertygad om att en fin miljö gör att maten smakar lite extra bra. En fin och trygg miljö är också viktigt för välmåendet. Genom att all personal äter pedagogisk lunch blir mötet med eleverna i matsalen ett bra tillfälle att stärka relationer och lära känna varandra bättre. Eventuella problem eller mobbningstendenser reder man ut snabbt och fokuserar på hur man kan lösa situationen.
– Undersökningar som vi gör regelbundet visar att det är få som känner sig kränkta här.

2013-11-04
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies