173049 VF3173049 VF2

Växjö Fria Gymnasium - Den bästa skolan för dig

På Växjö Fria Gymnasium präglas allt arbete av varje elevs rätt att utvecklas och lära enligt sina individuella förutsättningar. Med engagerade och skickliga pedagogerna får eleverna mod att våga utmana och tänja på de egna gränserna.

Växjö Fria Gymnasium grundades 1999 och är en fristående gymnasieskola. För närvarande går här 430 elever fördelade på de sex olika utbildningarna. Här finns de samhällsvetenskapliga, naturvetenskapliga och ekonomiska programmen, vård- och omsorgsprogrammet och ett språkintroduktionsprogram. 


– Vi har dessutom idrottsinriktningar inom dans, innebandy, fotboll, gym/fitness samt en nationellt godkänd utbildning inom ishockey, berättar Växjö Fria Gymnasiums vd och skolchef Niclas Bjälkenborn. 


Skolan har nått stora framgångar i sina satsningar på ungdomars företagande – så kallat entreprenöriellt lärande.  Man har vunnit SM i entreprenörskap vid två tillfällen och tillhör en av Kronobergs läns absoluta toppskolor inom ungt företagande. 


– Oavsett vilket program våra elever går så får de starta, driva och avsluta ett företag under ett helt läsår, berättar Niclas.


På skolan är man duktig på att ge ungdomar möjligheter att våga satsa på sin idé vilket bland annat bevisas av det betydande antal före detta elever som driver egna företag inom både produktions- och tjänstesektorn. 


173049 VF1


Nysatsning och utveckling 

– Skolinspektionen har varit här vid två tillfällen och vi har inte fått en enda anmärkning, säger Niclas. 

Något som är ytterst ovanligt och som få av landets skolor kan stoltsera med. Enligt Niclas stavas framgångarna främst skickliga pedagoger. 


– Våra lärare är oerhört engagerade och drivna. De är beredda att gå långt för att för att alla elever ska ges förutsättningar att lära och utvecklas, förklarar han. 


För att nå dit arbetar lärarna tillsammans. Här finns ingen prestige och inga stängda klassrumsdörrar. Man fokuserar på regelbunden utvärdering och analys av elevernas kunskapsutveckling. 


– I läroplanen står det att man ska visa kunskaper och inte hur man ska göra det. Vissa elever är bättre på att redovisa muntligt, vissa skriftligt och andra kanske excellerar om de får använda sig av rörliga bilder och film, säger Niclas. 


Växjö Fria Gymnasium har ett mångårigt samarbete med den sydafrikanska skolan Potchefstroom Gimnasium. Varje år utses åtta elever ur årskurs två som tillsammans med elever från den sydafrikanska skolan bildar en arbetsgrupp med fokus på utvecklingsarbete i förskolor i Sydafrikas kåkstäder. De organiserar olika insamlingsprojekt och hjälper till rent praktiskt med att bygga och reparera förskolorna. 


– Vi tror på att våra ungdomar är kompetenta och varje år bevisar de att de är kapabla att utföra stordåd, säger Niclas stolt. 


Växjö Fria Gymnasium har ett mycket gott rykte i regionen och söktrycket inför varje nytt läsår är högt. Som ett exempel berättar Niclas om skolans vård- och omsorgsprogram.


– De killar och tjejer som går vård och omsorg hos oss vill verkligen arbeta med människor. Alla våra elever har jobb som undersköterskor redan innan de tar studenten och det beror på att de visat sig duktiga och dedikerade, säger han. 


Till hösten kommer Växjö Fria att flytta in i helt nybyggda lokaler på ICON Växjö. De nya lokalerna är ritade med flexibelt lärande i fokus. I samband med flytten har man inlett ett samarbete med fitnesskedjan, Nordic Wellness som också kommer att husera på ICON. 


– Tillsammans med Nordic Wellness har vi skapat en hälsoinriktning som passar de ungdomar som vill arbeta i friskvårdsbranschen, säger Niclas. 


Den här satsningen har uppenbarligen träffat rätt - söktrycket är mycket högt. Nysatsning och utveckling är överhuvudtaget en grundläggande del i skolans filosofi.


– Min farfar brukade säga att det inte växer någon mossa på rullande stenar och det ligger mycket i det uttrycket, säger Niclas. 

Läs mer...

2017-05-24 10:00

186021 ST1

Futuristisk tandvård

Artikel Från och med 80-talet är det många svenskar som har rensat sina tänder på amalgam för att ersätta det med de mindre farliga plastfyllningarna och porslinsinlägg, som är tidskrävande för både tandtekninker...
186053 DCW2

Snyggare bil och tryggare mil

Artikel Kör säkrare och ha trevligare på vägarna i en ren bil. Håll rosten borta genom regelbunden tvätt av bilen. Det ger ökad livslängd och ökat andrahandsvärde av ditt fordon samt en betydligt härligare känsla...
  naim 4

  Superdeisgnern Naim Josefi

  Skapar magi.

  Marre1_webb

  Mästerfrisören Marre

  Har aldrig en dålig dag

  ____Sandra4_SV

  Sandra vann kampen mot cancern

  Nu vill hon stötta andra

  Arkiv