173016 ÄH7173016 ÄH6

Älvkarleö Herrgård - mat och möten i unik miljö

Den som en gång besökt Älvkarleö herrgård glömmer det aldrig. Här i den välbevarade bruksmiljön med anor från 1600-talet ordnas konferenser, bröllop och fester. Allt fler väljer att tillbringa några lediga dagar här - i den helt unika uppländska naturen med närhet till aktiviteter för alla åldrar och intressen.

Älvkarleö Herrgård ligger mer centralt belägen vid Dalälvens strand, endast två timmar från Stockholm och med bland annat Arlanda Flygplats, Uppsala och Gävle på bekvämt avstånd. För den som vill ta sig hit kommunalt stannar Upptåget alldeles i närheten på sin väg mellan Uppsala och Gävle. 


Den väl bevarade och omsorgsfullt restaurerade bruksmiljön har en spännande och intressant historia. Älvkarleö Herrgård grundades i mitten av 1600-talet av Claes Depken, senare Anckarström. Här i författaren Stig Dagermans hembygd växte det lilla brukssamhället med herrgård, personalbostäder och smedjor fram. 


Här fanns orangerier och växthus där man tidigare odlade exotiska växter såsom vindruvor, fikon, aprikoser och apelsiner. 


– HC Andersen stannade till här när han 1849 var på genomresa och imponerades särskilt av orangerna, säger vd Janet Königsson och ler.


Den ståtliga herrgården med sin vitputsade fasad fungerar i dag främst som välbesökt konferens- och festanläggning.

 

– Älvkarleö Herrgård ägs sedan 1967av Svenska Lottakåren, en ideell förening och tillika Sveriges största kvinnliga försvarsorganisation, berättar Janet. 


I herrgården och dess flyglar finns 38 rum med sammanlagt 71 bäddar. Här finns allt som krävs för kick off, team building eller konferens. 


– Våra fyra konferenslokaler är nyrenoverade och utrustade med både atmosfär, bekvämlighet och ny teknik. Konferensgästerna brukar uppskatta det lugna, natursköna och enskilda läget, säger Janet. 


Till skillnad från många andra konferensanläggningar finns här inga gallerior, pubar eller andra nöjeslokaler som lockar till att kvällarna spenderas på olika håll. 


173016 ÄH4


– Många uttrycker att det är skönt att vara här eftersom man umgås med sina kollegor även på kvällarna. Kanske dricker man ett glas vin, äter ostbricka och umgås eller spelar något sällskapsspel, bastar eller njuter i den vedeldade badtunnan, tillägger assisterande vd Maria Walsh.


För den som vill bjuda anställda och kunder på upplevelser utanför herrgården finns möjligheter till bland annat golf, beachvolleyboll lada och fiske alldeles i närheten. 


– Vi har även ett samarbete med Mackmyra Whisky och ordnar gärna whiskyprovningar som leds av deras experter, säger Janet. 


Herrgården är välkänd för sitt fantastiska kök och dess skickliga kockar. Här lagas husmanskost med modern touch serverad direkt från kök till bord. Menyn kan naturligtvis anpassas efter önskemål. 


Varje år bjuder ett flertal brudpar in till bröllopsfest på Älvkarleö Herrgård. Somliga par väljer att förlägga vigseln till den pittoreska Älvkarleby Kyrka med anor från 1400-talet. Andra föredrar att gifta sig på plats i den romantiska herrgårdsmiljön. 


173016 ÄH8


– Vi arrangerar bröllop helt anpassade efter brudparets önskemål och vi kan ordna så att de tillsammans med sina gäster får ha herrgården för sig själva, säger Janet. 


Att bjuda sina gäster på en helhetsupplevelse i form av historisk miljö, mat, övernattning i bekväma rum och sängar samt frukost eller brunch dagen därpå är något alldeles extra. 


För privatpersoner finns på Älvkarleö Herrgård fantastiska möjligheter för lediga dagar. 


– I år satsar vi extra mycket på familjer och andra som vill bo här hos oss. På området finns välutrustade villor att hyra och utflyktsmålen är många. Det berömda havsbadet Rullsand ligger nära och även Furuviks Djurpark som växer med fler attraktioner för varje år, säger Maria.


Hon tillägger: 


– Vi samarbetar med Furuvik och erbjuder ett paket som bland annat innebär att man slipper köa på djurparken. Ett erbjudande väl värt att utnyttja eftersom parken är populär och mycket välbesökt och köerna stundtals långa. 


För gäster som uppskattar friluftsliv bjuder naturen i området på alldeles unika upplevelser. Här finns stora naturreservat med en flora och fauna som inte hittas någon annanstans i Sverige. Många kommer enkom för naturen.


– De vandrar, plockar svamp, fotograferar och studerar växt- och djurliv, säger Janet. 


Till julen väntas ytterligare en nyhet. 


– Vi kommer att ordna julbord för företag, säger Maria. 


Det är svårt att tänka sig en mer idyllisk plats att välkomna julen på än Älvkarleö Herrgård täckt i snö och upplyst av levande ljus och lyktor. 

Läs mer...

2017-05-08 14:00

182124 ÅH&T1

Destination Åsby Hem och Trädgård – ett besök med wow-känsla

Artikel För dig som vill skapa en lika skön miljö inomhus som i din trädgård kommer ett besök hos Åsby Hem och Trädgård i Hallstahammar uppfylla dina allra härligaste önskningar. Här samsas ett växtutbud som bara...
183025 LB1

Lecu Bygg AB i Uppsala är det lilla byggföretaget som tar sig an stora uppgifter.

Artikel Den samlade kompetensen och erfarenheten är stor, likaså kontaktnätet med kompletterande hantverkare. Kvalitet och noggrannhet gäller oavsett uppdrag.

  Faktaruta

  • Älvkarleö Hergård
  • E-post
  • Hemsida
  • Facebook
  • Adress:
   Bruksgatan 22
   81494 Älvkarleby
  • Telefon: 026-726 35
  DriveNow_puff

  Dela bil?

  Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

   _Bild 15

  Persisk Mat

  Följ med på vägen till det persiska köket

  ____Sandra4_SV

  Sandra vann kampen mot cancern

  Nu vill hon stötta andra

  Arkiv