En strategi för att överleva i kris är att ta nya innovativa vägar och ibland kan man titta bakåt för att hitta lösningar framåt. En av överlevarna i mjölkkrisens spår befinner sig i en region med ett mycket starkt förankrat samarbete mellan oberoende lokala producenter och säljer färsk mjölk som går år som smör i solsken.
Mats Rubensson och Magdalena Andersson driver Yndesäte gård, öster om Helsingborg. En gård som producerar spannmål, säljer sin egen pastöriserade gårdsmjölk samt i dagsläget utvecklar sina egna produkter.
– Jag är uppvuxen på gården, berättar Mats, och är nu tredje generationen som driver den. Min farfar köpte gården 1923. Efter farfars bortgång tog pappa över gården 1963. Min pappa gick i pension 2004 och jag tog över driften. 2016 blev det ett generationsskifte och nu är jag den av syskonen som driver gården vidare tillsammans med Magdalena.
Gården består av totalt 130 hektar. Här odlas spannmål som levereras till Lantmännen, sockerbetor som blir till socker hos Nordic Sugar, Sveriges enda sockerproducent. Sedan 2017 pastöriserar gården en del av mjölken själva och säljer den under namnet ”Yndesäte Gårdsmjölk”. Övrig mjölk säljs till Skånemejerier. Ett projekt som har visat sig bli mycket uppskattat hos lokalborna.
– Vi har cirka 2 000 glasflaskor ute, berättar Magdalena. En liter stora glasflaskor som du äger, kommer in till butiken med och placerar i mjölkautomaten för att fylla på med färsk mjölk. Mellan påfyllningarna håller du den själv diskad och ren. Flaskorna köper man på Stora Rycketofta Gårdsbutik, där även mjölken säljs.
Processen att pastörisera mjölk går att variera och varje mjölkproducent har sitt eget recept vad gäller gradantal och tidsaspekter.
– Vi har en kund som har sagt åt oss att hon har blivit mjölkberoende. Efter att inte ha druckit mjölk på 42 år köper hon idag 3 liter i veckan av Yndesäte Gårdsmjölk, säger Mats. Det värmer förstås extra mycket för oss att höra.
Mjölken har en hållbarhet på cirka fem dagar. Magdalena menar att den fortfarande är tjänlig men att de önskar leverera så färsk mjölk som bara går till kunderna. Mjölken som finns i apparaten töms efter två dagar. Denna mjölk använder sedan Magdalena till att utveckla bland annat ost. Hon ler stort och pratar engagerat när hon berättar om projektet.
– Just nu har vi hårdost på experimentstadiet. Det blir nog en lite annorlunda smak, gissar Magdalena. Det är oerhört spännande. Mycket av den kunskap om ost som finns i landet finns norröver och jag har inte riktigt tid att åka dit. Även YouTube får fungera som inspiration och hon skrattar:
– Det finns så mycket att lära. Det är skillnad på att titta på det och att göra det själv.
Lokalproducerat och hållbart. Det är en stark återuppväckning i samhället av gamla traditioner och produktionsprocesser i modern tappning. Yndesäte Gårdsmjölk är en smaksensation i tidens anda och vi ser fram att pröva Yndesäte Gårdsprodukter.