Backer AB:s historia sträcker sig långt bak i tiden. Christian Backer tog patent på dagens rörvärmelement 1921 och i början på 1950-talet grundades Backer AB. Sedan dess har Backer tillverkat och utvecklat produkter och lösningar för elvärmemarknaden till många av världens hörn. Än idag ligger det globala huvudkontoret i Sösdala i södra Sverige och organisationen består idag av cirka 70 bolag och 10 000 medarbetare.
Backer jobbar mot slutanvändare, större industrier men också mot tillverkare av maskiner inom alla industrier.
– Vi hjälper företag med uppvärmning och levererar komponenter och lösningar för att de ska kunna göra sina installationer och bygga sina maskiner, säger Michael Bäärnhielm, som är ansvarig för industriförsäljningen i Sösdala och har en koordinerande affärsroll för alla bolag i organisationen.

Backers har en bredd att stoltsera med och återfinns i många olika applikationer, i allt från uppvärmning av bebisars bäddar på neontalavdelningen till en rad applikationer inom transportsektorn, som till exempel uppvärmning av kommersiella fordon, tågvagnar och växlar.
Inom organisationen besitter de en minst sagt gedigen kunskap, vilket är en oerhörd tillgång, då det är viktigt att det blir exakt rätt uppvärmning på många applikationer.
Backer hjälper nya kunder från idé till produktion och tar många gånger in expertis och lösningar som finns inom de andra företagen i organisationen.
– Vi kollar på teknologier som vi tror kan vara aktuella och tittar på hur vi kan bygga ihop en lösning. Många gånger kan det handla om teknologier som ligger i något av våra systerbolag ute i världen och då blir de en del av projektet där vi jobbar tillsammans.
Bland värmelösningarna som tas fram är många kundanpassade.
– En del lösningar är generiska och kan användas till många olika applikationer men inom de stora applikationerna och kunderna har i stort sett alla kundanpassade lösningar på något sätt.

På huvudkontoret i Sösdala jobbar strax under trehundra personer och inom kort kommer de att anställda fler ingenjörer. Trots att företaget har många anställda råder en familjär stämning.
– Vi har en bra arbetsmiljö med bra arbetsförhållanden. Vi har en mycket platt organisation vilket betyder att det är korta beslutsvägar och att man som anställd har stor möjlighet att vara med och påverka.
Ett annat viktigt fokus inom företaget är miljön. Här jobbar man för att ta fram nya och miljövänliga alternativ.
– Vi jobbar mycket med miljöinriktade lösningar och alternativa energiapplikationer. Till exempel tittar vi mycket på elektrifiering av bilar som kan förbättra miljön.
Idag omsätter den globala koncernen sju miljarder och för varje år har de målet att växa 10 procent organiskt och 10 procent genom förvärv.
– Vi är ett sunt bolag med bra lönsamhet och nyckeln till det är nog den decentraliserade strukturen vi har - som gör att varje bolag är ansvarig för sitt resultat. Vi vill inte ha en toppstyrning, utan behålla entreprenörsandan i bolagen. Det är otroligt viktigt för att behålla drivet, kunskapen och närheten till marknaden och kunderna, avslutar Michael.