För 16 år sedan öppnade Lars-Ove Flodberg en liten fiskbutik i hamnen där han sålde egenproducerade röror, såser och inläggningar. Samt ett imponerande utbud av färsk fisk med abborrfilé som storsäljare. Efter att ha haft butiken öppen i två veckor fick han en förfrågan om att ta emot en turistbuss för servering av smörgås och kaffe.
– Det ville jag naturligtvis och så fick jag snabbt samla ihop utemöbler för 60 gäster. Och på den vägen är det, skrattar Lars-Ove.
Sedan dess har verksamheten vuxit och består i dag, utöver butiken, av en grillkåta med plats för 16 gäster, en möteslokal för 36 personer samt en alldeles nybyggd restaurang med gott om plats för 100 gäster inomhus, och vid säsong även lika många ute på altanen.
– Restaurangen har öppet under helgen hela våren, för att efter Mors dag i slutet av maj slå upp portarna för gäster varje dag fram till september, berättar Lars-Ove.
Och man hör på rösten att han längtar.
Den nära fem meter långa fiskbuffén är välkänd sedan länge men i år serveras den alltså i ny rymlig restaurang, inredd som sig bör i maritimt tema. Buffén består inte bara av kökets många fiskrätter utan man erbjuder även ett stort antal vegetariska och veganska rätter.
– Vi har bland annat en fantastisk sjögrässallad. Det låter kanske konstigt men den är jättegod, försäkrar Lars-Ove som själv gärna både lagar och äter vegetariskt.
Den mest unika fiskrätten är förmodligen Sveriges äldsta strömmingsrecept som förts vidare i Lars-Olves släkt sedan 1794.
– En sådan matskatt ändrar man inte på i första taget, ler han.
Från och med i år erbjuder man även en à la cartemeny för de gäster som föredrar en mer komponerad tallrik. Att se hur den mottas tycker Lars-Ove ska bli spännande.
För att välkomna alla till sin restaurang har han i många år arbetat med tillgänglighet.
– Att anpassa för funktionsnedsatta är en hjärtefråga för mig. Att alla ska kunna komma hit på lika villkor är en prioritet, säger Lars-Ove.
År 2008 utsågs han till svensk mästare i tillagning av kall fisk och han är även stolt medlem av den världsomfattande rörelsen för främjande av slow food. Som enda restaurang i Hälsingland har Trollharens Fisk premierats för sitt arbete enligt slow food-rörelsen arbete för god, ren och rättvis mat.
– Min ambition är att använda lokala råvaror och servera dem färska eller inlagda utan tillsatser, berättar han.
I trakten finns flera mikrobryggerier och fisken kommer så långt det är möjligt från havet strax utanför Trollharen.
– Det största problemet är egentligen inte tillgången på fisk utan bristen på yrkesverksamma fiskare, förklarar Lars-Ove som själv gärna fiskar, men som numera har svårt att hinna med den delen av sin fiskrörelse.
Visst händer det att han tar sig ut på havet, han kan helt enkelt inte låta bli. För miljön i det nära 200 år gamla fiskeläget är vacker som en tavla.
– Vi har mycket säl här utanför och jag tycker om att ta båten ut och visa dem för barnen. De bruka bli helt förstummade när de förstår att det som de från stranden trodde var stenar i själva verket är uppstickande sälhuvuden, säger han.
Gästerna kommer från hela Sverige. Personer som varit här en gång kommer gärna tillbaka. Och många är de förälskade par som väljer att gifta sig här.
– Då kommer de in med båt och vandrar den 30 meter långa stigen från bryggan upp hit och skålar med alla gäster innan festen börjar.
Men för de som vill gifta sig här rekommenderas en bokning i god tid. Så populärt är det.
Innan gästerna reser hem köper de ofta med sig fiskprodukter från affären. Dessa är fortfarande egenproducerade och en storsäljare är Lars-Oves lax kryddad med timjan, mejram, basilika och vitlök.
Trollharens Fisk ingår i ett samarbete med cirka 50 andra verksamheter längs Jungfrukusten. Tillsammans marknadsför de trakten, som erbjuder både natur och mathantverk i världsklass.
– Här finns så mycket att se, uppleva och smaka och hela regionen vinner på att vi samarbetar, säger Lars-Ove.
Även gäster från utlandet hittar hit, till exempel många holländare och tyskar, och förlänger säsongen med sin, i svenska ögon sett, sena semester.
I år har man för första gången öppet i princip året om. Under hösten på helgerna för att till jul öppna upp för det populära julbordet.
Lars-Ove är stolt över sin verksamhet och att få arbeta med fisk. Det är en fantastisk råvara som är lättare att handskas med än många tror. En kunskap han vill sprida vidare.