Institute of Why AB drivs av makarna Hans Hallengren och Cecilia Ödlund. Med en stor erfarenhet inom olika områden har de hittat en lyckad kombination. Där de både kan hjälpa individer och grupper till bättre hälsa och även skapa en fungerande och förbättrad kommunikation inom en organisation. Med stor kunskap hjälper de sina klienter att uppnå en bättre hälsa 2022. Cecilia som är sjuksköterska i grunden har alltid haft ett stort intresse för hälsa och det var också det som ledde henne in på funktionsmedicin.
– Jag hade tröttnat på att jobba på sjukhuset, då det var en stressig arbetsmiljö. Då jag hittade funktionsmedicinen och när jag satte mig in i ämnet så kände jag att jag hade hittat hem. Inom den ser man på människokroppen på ett helt annat sätt. Istället för att enbart titta på diagnosen och ge ett piller, så tittar vi på varför någon blivit sjuk, säger Cecilia.
Medan Cecilia jobbar på individnivå jobbar Hans med företag och organisationer, inom coaching, utbildning och kommunikation. Något som han jobbat med de senaste femton åren innan han startade företaget.
– Dessförinnan jobbade jag bland annat som massör och det var där jag upptäckte problemet inom kommunikation, som fanns inom många organisationer. Det fick mig att utbilda mig inom beteendevetenskap och organisationsutveckling på universitetet. Därefter har jag jobbat som anställd och konsult åt både små och stora företag, säger Hans.
Hitta bra struktur i organisationer
När ett företag vänder sig till Institute of Why börjar Hans med att ta reda på vilka problem som finns och vad de vill ha hjälp med.
– Är det mycket sjukdomar bland personalen eller finns det kommunikationsproblem? Man måste först skapa tillit i gruppen för att sedan jobba mot samma mål och hitta grunden för en bra struktur.
Cecilia som oftast jobbar på individnivå och mot privatpersoner kan också hjälpa organisationer inom funktionsmedicin.
– Om ett företag har hög sjukfrånvaro kan jag till exempel utföra provtagning. Det finns till exempel urinprov som scannar många parametrar i kroppen. Det är ganska stora chanser att få ner sjukdagar om man jobbar med livsstilsåtgärder, kostförändringar och även lite kosttillskott, menar Cecilia.
Eftersom Cecilia också jobbar digitalt kan hon erbjuda sina tjänster till klienter över hela landet.
Ser hela människan
Cecilia fortsätter att berätta att de har ett holistiskt synsätt och att det är viktigt att jobba med helheten.
– Det är många som blir förvånade över koppling mellan näringsstatus och psykisk ohälsa.
Eftersom man inom funktionsmedicinen vill hitta grundorsaken till att ohälsa uppstått använder hon sig av ett kartläggingsinstrument innehållande 300 frågor.
– Man jobbar enligt en vetenskaplig bas som innehåller mycket provtagning, då man inte vill gissa utan fastställa grundorsaken.
Att hitta orsaken och avhjälpa det menar hon kan ta tid men att mycket går att förbättra med livsstilsförändringar.
– Bara med några veckors livsstilsförändringar kan det ske mycket, avslutar Cecilia.