Hur internet påverkar miljön
Miljön har varit ett hett samtalsämne under en längre period, och mycket görs för att vi ska minska koldioxidutsläppen. Återanvändbar energi, minskat köttintag och högre bilskatter är några av de initiativ som fått mer och mer dragningskraft det senaste decenniet, men det finns även andra bovar i dramat. En stor fara för miljön är även internet, vars dagliga användande av miljontals människor kräver extremt mycket energi och el. I den här artikeln utforskas våra internetbeteenden och vilka tjänster som påverkar miljön mest, samtidigt som dess positiva effekter noteras.
Slösurfandet – ett onödigt fenomen
Hur många gånger idag har du uppdaterat din status eller kanske skickat iväg ett mail? Hur ofta googlar du något som du egentligen inte behöver veta? Det dagliga användandet av internet står för hela fyra procent av världens koldioxidutsläpp, en siffra som förmodligen bara kommer stiga med det utökade användandet och tillgängligheten. En person använder i genomsnitt 2 900 liter med vatten bara genom sina internetvanor – men enligt experter kan man reducera utsläppen genom att exempelvis fylla ut hela webbadresser istället för att googla, samt cc:a färre personer i sina mail.
Videostreaming ett stort problem
Förutom det vanliga användandet av internet är även videostreaming ett riktigt problem. Den ökade spridningen av tjänster som Netflix och YouTube innebär att energianvändandet och filöverföringen stiger i rasande fart. Av alla länder i världen konsumerar Finland mest videoinnehåll, där antalet data överförd på mobilnätverket i landet har ökat från en miljon tebibit under 2016 till det dubbla i 2018, hela 2 miljoner tebibit. Det är ett stort problem då konsumenten har svårt att urskilja vilka sorts videor som resulterar i större utsläpp, jämfört med så kallade ”gröna” videor.
Mindre papper
Internet är dock inte bara skadligt – det har faktiskt också hjälpt att reducera miljöfaror på andra håll. Innan nätet fanns var pappersproduktionen på en farligt hög nivå, och mängder med skog skövlades för att mata industrin. Onlinetjänster som Lottoland har minimerat användandet av papper genom att erbjuda digitala lottobiljetter istället för den pappersbiljett man köpte förr. Initiativet hjälper världen att spara på sina grönområden och räddar UNESCO-listade områden som regnskogen i Amazonas från fortsatt skövling av stora vinstdrivande företag.
Minskat koldioxidavtryck?
Man kan också argumentera att tjänster som Skype och diverse onlinekommunikationer har minskat människors koldioxidavtryck inom affärsvärlden, då färre behöver resa för att gå på möten och träffa kunder. Flygresor står för omkring 2-3 procent av världens koldioxidutsläpp, och genom att vi kan kommunicera över internet på ett virtuellt sätt betyder det att vi inte behöver flyga lika ofta som förr. Den ökade teknologin kan även betyda att man kan simulera ett besök – vare sig det rör sig om affärer eller semester – så att man kan känna sig utomlands utan att lämna landet.
Det är svårt att avveckla något som är så inbitet i vår kultur. Det är nu dags för techföretagen att hitta på nya gröna lösningar till vårt internetanvändande, för att hjälpa vår planet i framtiden.
2019-08-06
Dela artikel