– Allt lärande handlar i grunden om en process och den viktigaste faktorn för effektiv kunskapsinhämtning är tid. Det säger Matti Olofsson som är vd för den svenska delen av det framgångsrika norska bolaget Junglemap.
– Forskning visar att bestående inlärning kräver repetition, reflektion och förstärkning av kunskap, förklarar han.
Något som Junglemap tog fasta på när man så tidigt som 2006 skapade sitt banbrytande koncept NanoLearning.
– Vi insåg att traditionell e-learning utgår från lärandet som ett event och inte som en process, berättar Matti.
Forskning visar att om vi inte omsätter det vi lärt oss inom ett par dagar glömmer vi upp till 70 procent av all information. Därför är sådana insatser detsamma som att slänga pengarna i sjön.
NanoLearning handlar i stället om att dela upp informationen i mindre bitar i form av en serie med två till tre minuter långa lektioner som levereras via e-post under ett antal dagar, månader eller år beroende på kursens ämne och innehåll.
– Erfarenhet och forskning visar att en sådan metod leder till högre deltagande, bestående effekter och mer motiverade användare, säger Matti.
Junglemap erbjuder en bred portfolio av kurser. De inriktar sig främst på informationssäkerhet och GDPR. Det övergripande målet är att höja medvetenheten om de risker som det digitaliserade samhället för med sig. Junglemap har även populära utbildningar i bland annat arbetsmiljöfrågor och IT-utbildningar.
– Det finns en anledning till varför de flesta attacker som Ransomware och Phishing riktar sig mot medarbetarna, säger Matti. Detta är en av de viktigaste förklaringarna till att överdriven tro på brandväggar och filter kan leda till förödande och mycket kostsamma attacker. Ett effektivt skydd är att se till att de egna medarbetarna är medvetna och uppmärksamma. För att garantera detta måste man arbeta med ett långsiktigt och kontinuerligt perspektiv. Detta av flera anledningar. Utöver den mänskliga hjärnans oförmåga att minnas information som inte repeteras eller omsätts i praktiken är det digitala samhällets snabba utveckling en faktor som gör kontinuerlig utbildning nödvändig.
– Vi lanserar en ny version av vår utbildning i informationssäkerhet varje år, säger Matti.
För att kunna göra detta ägnar man sig på Junglemap åt ständigt pågående omvärldsbevakning med fokus på att identifiera nya hot och nya möjligheter att skydda sig mot dessa.
– Vi svenskar ligger i topp gällande ny teknik och digitalisering men är bland de sämsta i klassen gällande säkerhetsmedvetenhet, säger Matti.
Junglemap vänder sig till alla typer av företag, organisationer och myndigheter och på listan av återkommande kunder hittas stora multinationella företag, försäkringsbolag och energibolag samt en mängd mindre verksamheter som uppdragsgivare.
– Hur du ska göra för att kommunicera med dina medarbetare på ett effektivt och lärande sätt är grunden i alla våra utbildningar och det är något som alla, oavsett bransch eller omsättning, är i behov av, konstaterar Matti.
Samarbetet med nya uppdragsgivare inleds med ett cirka 30 minuter långt skype-möte under vilket konceptet presenteras.
– Hela vårt erbjudande bygger på att presentera vår kunskap i mindre delar och att hålla det enkelt. Ingen vill läsa långa PDF-filer eller ta på sig mer administration, säger Matti.
Framtiden för Junglemap är ljus. Man har etablerat sig i ett flertal länder och i hemlandet Norge har två tredjedelar av alla arbetstagare gått en NanoLearningkurs.
– Jag vill påstå att vi är i full färd med att omformulera hela e-learningbranschen, säger Matti.