Det var lite av en slump som fick Bengt Borup, som nyutbildad arkitekt, att i stället för att rita hus började bygga dem.
– Jag fick då chansen att prova på byggnadsbiten och märkte snabbt att det var väldigt roligt och att jag var bra på det, berättar Bengt när vi möts upp.
Och sin bakgrund som arkitekt har han haft stor nytta av. Få byggmästare har en sådan bred kompetens som Bengt har, och hans sinne för estetik kombinerat med byggnadsteknisk skicklighet gör att han har lätt att se hållbara lösningar på de komplexa problem som kan dyka upp vid byggen och renoveringar. Hans erfarenhet av stora projekt – från gestaltning och ritning via projektledning, uppförande, projektledning och slutligen till besiktning – garanterar trygghet och kvalitet.
– I början av min karriär hjälpte jag föreningar att bevaka bygget av vindsvåningar i deras hus, men det slutade jag med för att i stället börja bygga om vindarna själv, skrattar Bengt.
Att omvandla råvindar till färdiga vindslägenheter är komplicerat och inget som vem som helst kan ge sig på. Vindarna är inte anpassade för bostäder och därför måste allting göras om från grunden. Detta inkluderar arkitektur, rördragning, elinstallationer, våtrum och kök – för att bara nämna några få exempel. Allt detta i samarbete med en mängd yrkesgrupper som beställare, myndigheter, andra hantverkare och besiktningsmän.
– Vi arbetar med totalentreprenader och det är jag och min arkitekt som syr ihop allting, berättar Bengt.
Efter flera decennier i branschen har han inga problem att hitta skickligt folk att anlita för sina projekt.
– Jag har förmånen att få arbeta tillsammans med branschens bästa. Många av dem har jag dessutom samarbetat med nästan ända från starten av min karriär, säger han och berätta om elektrikern som numera gått i pension, men vars firma tagits över av sönerna.
– Jag har känt dem sedan de var sju och nio år gamla. Nu är de 33 och 35 och självklart är det stabilt att jobba tillsammans med gubbar som man känner så väl, säger Bengt.
Själv har han tio anställda hantverkare, varav nio är snickare och en som är murare och putsare.
Att Bengt Borup AB är ett allsidigt byggföretag är verkligen ingen överdrift. Man har arbetat med de mest skiftande projekt, från balkongbygge åt bostadsrättsföreningar i Stockholms innerstad till totalrenovering av ett byggnadsminnesmärkt säteri från 1772.
Ett av de mest spektakulära uppdragen var att omvandla ett 4 500 kvadratmeter stort kontorshotell till ett fullt utrustat, modernt sjukhus med bland annat avancerade operationssalar. I sitt kontaktnät hade Bengt en elkonsult som hade arbetat med sjukhusbyggen tidigare. Och man undrar om det finns någon i Stockholms byggbransch som Bengt inte känner.
– Sjukhusbygget tog två år och vi var 60 man som samarbetade för att få det klart. Det är ganska häftigt att tänka sig att de opererar där nu, ler Bengt.
Tidigare har han i bolaget arbetat mycket med besiktning av färdiga projekt och fungerat som byggledare. Det är något han sällan gör numera. I stället fokuserar han på stambyten och omvandling av råvindar till bostäder i Stockholms innerstad.
– Nu senast bytte vi stammar åt en bostadsrättsförening med 78 lägenheter. Ofta inkluderar ett sådant jobb även trapphusrenovering och indragning av fiberkabel, berättar Bengt.
Helst av allt vill han dock syssla med vindsrenoveringar. Något han tycker är väldigt belönande.
– Det är häftigt att förvandla en helt rå vind till moderna och attraktiva bostäder som människor budar om, säger han och tillägger att de transformerar vindar dels i egen regi, dels åt bostadsrättsföreningar och privatpersoner.
Bengt Borup samarbetar med en skicklig arkitekt som ritar lägenheterna. Men även Bengt, med sin arkitektbakgrund, är med på ett hörn.
– Vi bygger som vi själva skulle vilja bo. Ibland har beställaren många specifika önskemål och ibland överlåter de alla beslut åt oss. Vi har väl byggt en 200 vindar vid det här laget och det gör att jag har en del referenser att visa, säger denne underdrifternas man.
Han råder människor som står i begrepp att anlita en byggfirma att kontrollera just referenser samt vara noga med att tidigare projekt är byggda med kvalitet och hållbarhet i fokus.
– Vissa firmor erbjuder ett lägre pris, men ofta blir det dyraste alternativet bäst i längden, säger Bengt och exemplifierar med balkongbyggen som resulterat i ruttnade bjälklag och andra skräckhistorier som slutat i ekonomisk katastrof där företagen man anlitat inte längre går att få tag i.
Efter ett långt samtal med Bengt Borup är det kort sagt lätt att förstå hur hans företag blivit så framgångsrikt.