Konsten att se sig själv utifrån & andra inifrån
Mitt i Östermalms myller ligger en lugn oas, liksom i den skärgårdsnära idyllen Åkersberga, och där välkomnar Psykoterapeuten Lisa Svarén sina klienter. Här erbjuder hon individuell terapi, parterapi, sexologi och handledning till både grupper och enskilda individer inom psykoterapeutiskt arbete. Med ett gediget CV som inkluderar vidareutbildning inom psykodynamik, KBT, EMDR och affektfokuserad terapi, hjälper hon individer och par genom livets utmaningar.
- Terapin är en plats där man lär sig mycket om sig själv, en skola i självinsikt. Att kunna se sig själv utifrån och andra inifrån är en ovärderlig förmåga. Det kallas för att mentalisera. Terapi handlar inte om att peka ut en skurk i relationen utan att förstå hur båda parter bidrar till situationen och vad man kan göra för att förbättra den, säger Lisa.
- I terapin får man också verktyg att bättre uttrycka sina behov, och att inte bara hoppas på att ens partner ska kunna gissa, tolka eller läsa ens tankar. Kommunikation är något de flesta av oss kan förbättra, fortsätter hon.
Lisa pratar också om hur viktigt det faktiskt är att hantera ilska på ett konstruktivt sätt. Ilska kommer ofta från andra känslor som rädsla, besvikelse, stress eller till och med hunger.
- Hunger påverkar mer än vad man tror, säger Lisa och skrattar. Det finns ett bra uttryck på engelska som är hangry.
Intimitet & kvalitetstid
Som psykoterapeut och sexolog lyfter hon även fram vikten av att inte låta sexlivet hamna i skymundan. Det visar sig ofta längs vägen att klienternas sexliv och intimitet har strandat. Det brukar vara en viktig del av relationen som bör tas om hand, men som ofta fallerar när andra saker skaver i relationen eller livet i övrigt.
- Telefonanvändandet har också blivit ett vanligt förekommande gnissel i våra parrelationer, Att värdesätta den gemensamma tiden är avgörande, inte bara när man har barnvakt, utan även i vardagen. Vi kan inte bara tro att den där kvalitetstiden kommer komma gratis till oss, säger Lisa.
Proaktiv parterapi: Ett verktyg för förebyggande arbete
I sina många år av arbete har Lisa märkt en positiv förändring i hur samhället ser på parterapi.
- Det är ofta paret kommer när allt redan är för sent, när kärleken och viljan att arbeta med relationen är borta. Jag önskar att fler skulle se terapi som något proaktivt, ett sätt att förebygga problem istället för att bara lösa det, säger Lisa.
- Ju längre man väntar, desto svårare blir det att reparera förhållandet. Åren tär på oss, och saker som en gång var små irritationer kan växa till stora hinder. Det som förr var ett litet gruskorn i skon kan bli till en stor stenbumling, säger Lisa.
Så vad kan vi göra själva för att stärka vår relation? Lisa rekommenderar att tillsammans göra övningar som finns i flera bra relationsböcker och att prioritera egentid som ett par, utan barn. Hon nämner en taktik som kallas "111", vilket innebär en kväll i veckan, en helg i månaden och en vecka per år där paret spenderar tid ensamma, utan barn.
- Ta er tid för varandra, se till att ha egentid utan barn. Boka in barnvakt, inte bara när ni måste utan för att ni vill tillbringa tid tillsammans. Ett par timmar i veckan kan göra underverk. Det är en investering i relationen, säger hon.
Med detta i åtanke ger Lisa inte bara terapi under timmen i terapirummet till sina klienter, utan hon erbjuder och uppmuntrar en möjlighet att jobba vidare hemma och utforska sig själv och sina relationer djupare, i hopp om att återskapa förlorad längtan, hopp och tilltro när dessa börjar sina. För i slutändan, som Lisa påpekar, är det vad vi gör mellan terapibesöken som verkligen gör skillnad.