Stockholms hotell- och restaurangskola har cirka 600 elever. Dessa är dock inte inne samtidigt då elever som läser andra och tredje året är ute på praktik - Arbetsplatsförlagt Lärande (APL). Skolan har exempelvis inte svårt att hitta krögare som tar emot elever. Dessa ställer ibland även upp som mentorer och kan hjälpa eleverna att få sommarjobb, extrajobb eller att skriva ett CV.
En av de största fördelarna med att gå en yrkesutbildning på Stockholms hotell- och restaurangskola är att man nästan är garanterad att få ett arbete efter att man tagit studenten.
Alla som vill får jobb, säger Anna Hoffsten, en av rektorerna på skolan och tillägger att det finns ett enormt behov av folk på arbetsmarknaden.
På Stockholms hotell- och restaurangskola satsar man mycket på arbetsmiljön. Bageri och konditori låg tidigare i en annan byggnad. För att kunna erbjuda elever som läser denna inriktning bästa möjliga undervisning har man nyligen utrustat skolan med ett nytt chokladrum och nya fina bagerier. Dessa har uppmärksammats av branschen, bland annat av Sveriges bagare & konditorer som tränar inför SM här.
Skolan är dessutom KRAV-certifierad. Detta gäller allt från råvaror och rengöringsmedel till hur man hanterar spill och andelen ekologiska produkter man använder. KRAV-certifieringen måste förnyas varje år och är därmed ett pågående arbete.
– Det är väldigt engagerande bland eleverna. De är stolta över KRAV-certifieringen och det är tydligt att det är viktigt för dem, säger Anna.
En stor del av en god arbetsmiljö handlar även om trygghet och trivsel. Det mest grundläggande av detta arbete är värdegrunderna. Skolan lägger särskilt fokus på det genom kursen Service och bemötande, som alla elever på skolan läser. Kursen lägger stor vikt vid ett respektfullt bemötande mot alla människor men även hur man hanterar konflikter. Anna ser ett stort värde i denna kompetens som är användbar inom alla yrkeskategorier.
För man binder inte ner sig att arbeta i hotell- och restaurangbranschen; man kan läsa upp ämnen och få grundläggande behörighet.
– Man ska vara stolt över att gå en yrkesutbildning. Det finns många fantastiska möjligheter till att få jobb. Men det betyder ju inte att man valt bort möjligheten till en högskoleutbildning, säger Anna.