Utsökt och hängmörat från södra Öland
De återkommande kunderna åker ända från fastlandet för att få handla av Ölands kvalitetsprodukter. Det hängmörade köttet är i en klass för sig, och har man en gång smakat det är det svårt att nöja sig med ett sämre alternativ. Här balanseras utsökt smak, hög kvalitet och rimliga priser på allra bästa sätt. Givetvis är köttet närproducerat i världsarvet södra Ölands odlingslandskap.
I samarbete med två gårdar i Mörbylångadalen producerar Öland kvalitetsprodukter sina utsökta produkter. Det bästa köttet väljs ut för att sedan hängmöras i 14 dagar. Därefter erbjuds det till försäljning i den egna gårdsbutiken och hos flera lokala handlare och restauranger. Här står kundens egna önskemål i fokus – det finns alltid alternativ till det färdigpackade.
– Här kan man få exakt det man vill ha, oavsett om det gäller styckning eller mängd. Som enskild kund kan man exempelvis beställa kött som hängmöras längre än de 14 dagarna. Vi däremot anser att två veckor ger det bästa resultatet eftersom köttet får hög kvalitet till en bra prisnivå, säger Tony Åhlund, Ölands kvalitetsprodukters ena ägare.
Han flikar in hur roligt det är att uppmuntra kunderna till att göra nya upptäckter bland företagets charkprodukter.
– Det finns så mycket mer än entrecote som smakar gott. När en kund väl har upptäckt detta öppnar den insikten upp för nya vyer!
Allt började 2010 när Tony Åhlund tillsammans med kollegan Emanuel Olsson kom över styckningslokalen i Bärby. Sedan dess vallfärdar turisterna hit om sommaren för att uppleva ett äkta stycke Öland, och stammisarna åker ända från södra fastlandet för att inhandla sitt favoritkött.
– Vår tanke är att erbjuda kunderna miljöriktigt, välsmakande och omsorgsfullt hängmörat kött. De djur som marknadsförs under vårt varumärke föds upp i ljusa stallar med frisk luft. Vår djurhållning bedrivs under samma förhållanden som på en ekologisk gård och vi har kapat bort alla onödiga transporter, säger Emanuel Olsson.
I dag styckar Ölands kvalitetsprodukter nötkött, men de har planer på att utveckla verksamheten till att även inkludera fläskkött. Redan i dagsläget har gårdarna vid sidan om djuruppfödningen också rapsodlingar.
– Även här ser vi spännande möjligheter att ta verksamheten vidare. Vi funderar exempelvis på att producera vår egen rapsolja. Den skulle vi vilja sälja både naturell och smaksatt vid sidan om de andra tillbehören i vår gårdsbutik.
2014-06-16
Dela artikel