Christer Krantz har jobbat som trafiklärare i snart elva år. Under tio år hyrde han ut sig som konsult till olika trafikskolor och för ett år sedan tog han över Eriksdals Trafikskola.
– Anledningen till att jag började som trafiklärare var för att jag gillar att köra bil och att jobba med människor. Jag har ett stort engagemang för eleverna och det är vad som driver mig, snarare än att tjäna pengar. Det finns ganska många i den här branschen som inte bedriver verksamhet enligt reglerna och jag vill försöka få bort det genom att alltid sätta eleven i fokus.
Eleverna på skolan kommer från lite olika håll och de allra flesta är i åldrarna 22-25.
– När man bor centralt har man inte samma behov av att ta körkort tidigt. Min känsla är att många väntar med det tills de gått klart skolan och börjat jobba.
Hur snabbt man kan räkna med att ta sitt körkort är väldigt individuellt, då det beror på hur stora förkunskaper eleven har. Christer brukar börja med att ta en kortare testlektion med eleven för att få en uppfattning om hur många lektioner som behövs innan en uppkörning. Förutsatt att det finns tider brukar det ta mellan 2-3 månader.
– Det är bra att ha ett mål från början men planen ska vara realistisk. Stressa inte, utan lyssna på din trafiklärare. De har en plan och vet vad du behöver ha för kunskaper för att klara av att ta ditt körkort. Det gäller också att träffa rätt trafiklärare och komma till en bra skola. Man känner nog rätt snabbt om trafikläraren lever upp till de förväntningar man har.
På trafikskolan kan man välja att ta sitt sitt körkort med manuell- eller automatväxlad bil. Christer kan även utforma skräddarsydda intensivkurser för den som är i behov av det.
Det viktigaste när man ska ta sitt körkort, är att tänka på vart man kommer att köra när man väl har det.
– Ta ditt körkort där du ska vara och köra. Ska du köra i stan så ta körkortet där och inte på landet.
Även om körkortet blir en lite större investering just när man tar det, tycker Christer att man ska tänka på att man faktiskt har det livet ut.
– Slår man ut det blir det inte mycket, även om det känns som en stor investering just vid tillfället. Ett körkort kostar idag mellan 25 000 och 40 000 kronor att ta, men det finns alltid möjlighet till olika betalningsalternativ, som delbetalning eller faktura.
Innan det är dags för uppkörning måste alla elever göra det praktiska provet. Skulle de inte bli godkända på något av de två proven har de chans att göra om det inom två månader.
Under lektionerna lär Christer också ut hur eleverna ska köra på bästa sätt för att värna om miljön.
– Det handlar mest om att planera sin körning och undvika fler start och stopp än nödvändigt.
När det kommer till att välja trafikskola berättar Christer att många ungdomar är medvetna och går på referenser.
– Jag har ett samarbete med Reco, där man kan gå in och läsa omdömen och i mitt fall råkar de vara bra. Ungdomarna idag tar inte första bästa trafikskola, utan går in på nätet och läser.
Idag jobbar Christer själv på trafikskolan men hoppas att företaget ska växa och så småningom ha 4-5 anställda. Eftersom Christer också är utbildad MC-lärare finns planer på att kunna utöka med körkort för både MC och moped.
– Min vision är att konkurrera med de stora jättarna som finns i närområdet. Jag vill utveckla företaget och har idag nöjda kunder som tycker att de får vad de betalar för och det är också min stora drivkraft