Equestrian Fysio hjälper ryttare att sitta balanserat, det vill säga i jämvikt på hästryggen, något som ger så mycket mer glädje till ridningen, oavsett om man rider på hobby- eller elitnivå. Bakom företaget finns Lena Gunnarsson som är utbildad sjukgymnast i grunden. Här jobbar de med vertikal balanserad ridning och här står ledorden rörelseglädje, utveckling och hållbarhet i fokus. Hit kommer människor från hela landet men de har även kunder från hela Norden, som vill ha hjälp när ridningen inte fungerar optimalt och/eller de har ont efter att ha suttit på hästryggen. Under det första besöket som tar cirka 1,5 timme undersöker Lena vad som är grunden till problemet.
– Jag jobbar med en symmetrianalys som jag har tagit fram. Då tar jag reda på vad som stör rörelsemönstret mest. Det kan var alltifrån en fot till en skuldra som inte är stabil eller en bröstkorg som inte är centrerad, säger Lena.
Efter besöket lägger Lena upp ett program som kunden ska träna på hemma och om kunden bor långt bort kan uppföljningen sedan ske digitalt. Vilken sadel ryttaren använder är viktigt och det är inte alltid som ryttaren har de bästa förutsättningarna i den sadel som de har.
– Det är inte alla som har råd att köpa en ny sadel men jag har kontakt med många bra sadelprovare, så då kan kunden eventuellt köpa en begagnad sadel så länge som passar både ryttare och häst.
”Hästar är i grunden rörelseglada varelser men vissa ryttare är inte medvetna om hur mycket felaktig balans påverkar dem”
Sitsoptimering
Lena menar att oavsett om man rider på elit- eller hobbynivå, är det viktigt att sitta i balans på hästen.
– Jag får ofta feedback av ryttare som säger att symmetriträning har gjort sådan stor skillnad för deras ridning och prestation. Även de som inte tävlar får ut mer glädje av ridningen, för vem vill inte dansa med sin häst?
Lena har alltid varit en hästtjej men har också sysslat med både elitgymnastik och friidrott. Hon är född på landet och köpte sin egna häst som nioåring och lärde sig att rida på egen hand.
– När jag började rida så red jag barbacka i skogen. Därefter red jag för instruktörer och efter det var jag utomlands och jobbade med hästar.
Senare i livet valde Lena att utbilda sig till sjukgymnast och därefter till energiingenjör. Efter tio år, då ett ryggproblem åter gav sig till känna var hon tvungen att gå tillbaka till ett jobb där hon fick röra på sig. Då hon hade jobbat som sjukgymnast under 15 år kände hon att hon ville göra något annat och under 2014 startade hon Equestrian Fysio, där hon sammanlänkade sitt yrke som sjukgymnast med sitt gedigna hästintresse.
– Jag satte ihop ett koncept utifrån forskning och myntade uttrycket sitsoptimering och gjorde kurser runt det.
Via en kund fick hon kontakt med Maria Hallring på sadelföretaget Ergox2 som hade samma visioner som Lena och under 2016 startade de kurskonceptet Vertikal Balanserad Ridning.
– Ungefär tjugofem procent har ett lagom stort bäcken och de kan rida i det mesta. De andra är precis lika skickliga men de får inte samma förutsättningar och kommer kanske inte upp till sin högsta nivå. Det vill vi ändra på!
Det märks tydligt att Lena brinner för hästar, människor och hållbarhet.
– Hästar är i grunden rörelseglada varelser som alla andra och nästan alla vill göra det bästa för sin häst men vissa ryttare är inte medvetna om hur mycket felaktig balans påverkar dem. Hållbarheten, för både ryttare och häst är min drivkraft, avslutar Lena.