Volvogymnasiet i Skövde, som ägs av Volvo Cars, förser Volvos industrier i Skaraborg med arbetskraft. Redan första året blir eleverna visstidsanställda på antingen Volvo Cars eller Volvo AB.
– Om allt går vägen under studietiden har de en anställning när de gått ut skolan, säger Hans Karlsson som är rektor på skolan.
Gymnasieskolan öppnade 1952, då man såg att det fanns behov av kompetent arbetskraft inom industrin.
De två volvobolagen som utför motortillverkning har cirka 5 000 anställda och varje år tar de emot 48 färdigutbildade elever från skolan.
Trots att gymnasieskolan är nischad kan eleverna även läsa mot en särskild högskolebehörighet. Alla elever läser dock in grundläggande högskolebehörighet.
Under 2008/2009 utökade skolan antal elever från 32 till de 48 som de idag tar emot. Till de 48 platserna är det cirka 90 sökanden varje år och de senaste åren har främst sökanden med högre betyg sökt till skolan. Genom att eleverna redan från början anställs av företagen, skapas också en god känsla och hemtillhörighet för sitt Volvobolag.
På Volvo AB och Volvo Cars tillverkas alla slags motorer till Volvo, som personbilar, lastbilar och bussar. På Volvo Cars finns det totalt två motorfabriker i världen, där den ena ligger i Skövde och den andra i Kina.
Fokus på gymnasieskolan ligger dock inte på motorerna i första hand, utan här lär de eleverna hur tekniken fungerar.
– Vi behöver få eleverna att förstå hur tekniken fungerar och lära sig maskinparken. Sedan behöver de också kunna lite om motorerna men det är inte det primära.
Skolans uppgift är inte bara att utbilda nya elever, utan här håller de också internutbildningar för personal som är anställda på Volvobolagen i Skövde.
– På så sätt håller sig också våra lärare uppdaterade och vet vad som händer. Det är en faktor till att vi hänger med så bra som vi gör.
Många av eleverna som söker hit kommer från Skövde eller närliggande kommuner, vilket gör att de kan pendla till och från skolan. Skolan ligger också bra till geografiskt, då det endast tar fem minuter att gå från Skövdes resecentrum.
Hans berättar att det råder en bra studiemiljö på skolan där de är noga med att följa regler och hålla tider.
– Här ser vi dem som går på skolan snarare som medarbetare än elever. Det blir också en enklare transformering för eleverna när de går från gymnasiet till yrkeslivet. Det är ett koncept som vi alltid haft och det har hållit över många år.