195088 SS2195088 SS1

Vällagade kötträtter på Östermalm

Marlene och Richard Sjögren är två minst sagt drivna entreprenörer. Under våren öppnade de sin tredje verksamhet, Styrmans Stekhus på Östermalm, där de serverar frestande kötträtter som är tillagade med stort engagemang från grunden.

Bakom restaurangen står två passionerade entreprenörer. Inte nog med att de driver Styrmans Stekhus, som de öppnade under våren, de driver också Old Town Bistro i Gamla Stan och Böda Hotell på Öland. 


Makarna Richard och Marlene Sjögren har sedan sex år tillbaka hela tiden hittat nya projekt och utmaningar inom hotell- och restaurangbranschen. 


Styrmans Stekhus var deras senaste projekt som de tog sig an. Restaurangen som helt bytt utseende och koncept efter den tidigare ägaren, fick redan under den första veckan nyfikna gäster som också blev stamgäster.


        – Vi hade hoppats att vi skulle få stamgäster som kom tillbaka en gång i veckan men redan första veckan hade vi gäster som kom hit fyra gånger för att äta av a la carte-menyn, säger Richard.


Restaurangen är trevligt inredd och ger ett välkomnande intryck.


        – Vi renoverade lokalen i samarbete med en inredare. Konceptet som finns här genomsyrar alla våra verksamheter och vi vill att det ska kännas som ”hemma”, säger Marlene. 


I restaurangen serverar de sina gäster kötträtter med tillbehör som är tillagade från grunden. Kvällstid kan man avnjuta såväl en hamburgare eller oxfilé som en ryggbiff eller en Tomahawk. Den sistnämnda är en entrecote på cirka 1,5 kg som serveras med ben och kan delas på 2 eller 3 personer. 


         – Det är verkligen en upplevelse att äta den. Den är otroligt saftig och serveras med massor av goda tillbehör, säger Marlene.

Köttet i restaurangen är noga utvalt och de försöker i den mån de går att använda sig av svenskt kött. 


Här kan man också avnjuta en lunch och välja mellan fem-sex vällagade rätter. Inte nog med att Marlene och Richard har flera verksamheter som de driver, de är också en stor familj med sina fyra barn. 


         – Vi har alltid varit entreprenörer och vi har gjort det här till ett familjeföretag där barnen får vara med, säger Marlene.

Marlene och Richard har under åren besökt många restauranger och därför var det också givet vad inriktningen på den nya restaurangen skulle bli. 


        – Vi älskar verkligen kött och kände att här kan vi göra rätter precis som vi själva vill ha det, säger Richard.


Innan de öppnade Stekhuset besökte de många andra restauranger på Östermalm för att få en uppfattning om prisbilden, som i deras ögon var ganska hög. Därför bestämde de sig för att lägga sig lägre än alla andra. 


         – Vi ville visa att bra mat inte behöver vara dyrt. Gör man maten från grunden, utan tillsatser och halvfabrikat kan man också hålla nere kostnaderna. Vi har kunskapen och bra kockar som gör allt från grunden och det är något som genomsyrar alla våra verksamheter, säger Marlene. 


På Stekhuset har de också fullständiga rättigheter med en gedigen vinlista och flera ölsorter. Som husets vin har de valt ett klimatsmart vin. 


         – Vi har valt en producent från Sicilien, där allt är återvinningsbart. Vi försöker hela tiden göra det vi kan för miljön, säger Marlene. 


Gästerna som kommer under lunchtid till Stekhuset är allt från byggnadsarbetare till kontorsanställda och pensionärer. Under kvällstid kommer många som bor i området.


Till Bistron i Gamla Stan kommer nästintill bara utländska turister. Här serverar de bland annat mängder av svenska köttbullar, som givetvis är handrullade och lagade från grunden. 


I allt Marlene och Richard tar sig an ligger det en genuin känsla bakom. De jobbar också med de anställda, ute i restaurangerna. 


         – Vi vill förmedla vår passion för att vi älskar våra ställen. För oss är det här kärlek, blod, svett och tårar, säger Marlene. 


Marlene och Richard tar sig hela tiden an nya projekt, som de på olika sätt formar och gör det till sitt. Verksamheten i Gamla Stan var till en början ett café som de gjorde om till Bistro och nu ligger allt deras fokus på Stekhuset för att sedan utveckla hotellverksamheten på Öland. 


Idag har de tretton rum som de inom en snar framtid kommer att bygga ut till 50.


         – Om man får jobba med det man tycker är kul så vill man bara mer och när man ser att saker och ting fungerar då finns det alla möjligheter att utveckla, säger Marlene.


Nu väntar paret med spänning för att se vad det kommande året har att ge med den nyöppnade restaurangen.


        – Vi har byggt det här precis som vi vill ha det och satt ihop rätter som vi är stolta över och det ska bli spännande att se vad det här kommer att ge, säger Marlene. 

Läs mer...

2019-11-14 13:15

Boka bord
204107_01

Hitta balansen i livet och bli trygg i dig själv

Artikel Med en lång yrkeskarriär och erfarenhet av olika chefsbefattningar vill Gunn-Henny Dahl hjälpa företag och organisationer i förändringsledning för att få tryggare chefer och välmående personal. – Det...
204063_03

Permanent makeup med naturligt resultat

Artikel Med lång erfarenhet inom yrket som makeup-artist och efter att ha jobbat i många av världen hörn har Katya Bulakh öppnat salongen Beauty Rum, där hon med stor noggrannhet utför permanent makeup på sina...
  • Styrmans Stekhus
  • 08-662 58 52
  • Styrmansgatan 52
    114 60 Stockholm
Cecilia5

Cecilias Hed Malmström

Sveriges första kvinna på sydpolen.

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

_Jimmy1

Jimmy Schönning

Njutbart hemma!

Arkiv

© 2020, Enterprise Magazine