ABF satsar på folkbildning
Kunskap är som bekant aldrig tungt att bära. På ABF tar man folkbildningen på allvar och erbjuder hjälp och råd och ordnar lokaler för den som vill lära sig något nytt. Maria Asplund Sandell arbetar för ABF Uppsala och hon tar sig tid att förklara vad folkbildning är och varför det är så viktigt.
När vi träffar Maria och hon berättar om sitt liv och sin karriär visar det sig att hon är ett levande exempel på hur folkbildning är det bästa sättet att utvecklas. Redan för 36 år sedan stod hon som elev i svenska för invandrare, men efter två år var det hon själv som visade vägen för andra att lära sig språket. Arbetsuppgifter med större och större ansvarsområden ledde senare till att hon anställdes som folkbildningschef i ABF Stockholm.
Det är skillnad på utbildning och folkbildning, menar hon. När man ska gå en utbildning finns ett givet mål, men folkbildning är en fråga om att bestämma själv målet och förkovra sig själv tillsammans med andra. I studiecirkel fokus är inte att uppnå målet, det är vägen man går tillsammans och att man lär tillsammans som är intressant, säger hon.
ABF är en del av svensk folkbildning ”folkbildning är det som finns kvar när du glömt det du lärt dig”, sade författaren Ellen Key för över hundra år sedan.
ABF har dels sina givna medlemsorganisationer, men också samarbetsavtal med flera olika föreningar. Som största studieförbund i Sverige hjälper ABF ständigt till att få igång studiecirklar i vitt skilda ämnen.
Alla människor har tillgång till folkbildningen genom studieförbunden.
– Det kan till exempel vara en person som vill starta en studiecirkel om balkongodling tillsammans med sina grannar. Då vänder de sig hit och vi kan hjälpa till med frågor runt till exempel material och lokaler. Det kravet vi har är att de vi arbetar med måste dela vår värdegrund om allas lika värde och det ska vara kunskap som är målet med cirkeln.
2017-07-06
Dela artikel