194067 KA1
194067 KA7
194067 KA4
194067 KA3
194067 KA5
194067 KA6
194067 KA2
194067 KA1
194067 KA7
194067 KA4
194067 KA3
194067 KA5
194067 KA6
194067 KA2

Alkemisten – en av Sveriges bästa kaffebarer

Kan man göra världen lite bättre med hjälp av kaffe? Det tror Kristian Hedborg, grundare till den prisbelönta kaffebaren Alkemisten på Hisingen i Göteborg.

Två månader efter att Alkemisten kaffebar & kafé öppnat blev den nominerad till Årets Stjärnskott i White Guide. En restaurangguide som årligen testar cirka 800 restauranger, krogar och caféer.

       – Jag har en stor passion för kaffe, för smaker, kvalitet och detaljer, säger Kristian Hedborg, entreprenören, krögaren och yogainstruktören som grundat och äger Alkemisten kaffebar & kafé på Hisingen i Göteborg. 


Tillsammans med sina passionerade baristor har Kristian hittat ett framgångsrecept. 2019 vann Alkemisten Swedish Roasting Championships och baristan Anthony Nguyen kommer att representera Sverige i världsmästerskapen senare i år. Nöjesguiden i Göteborg har nominerat kaffebaren till Årets Café och förutom Årets Stjärnskott hos White Guide har de även blivit nominerade till Årets Kaffebar hos samma aktör.


       – Vi arbetar från hjärtat. Vi gör det vi tycker om, säger Kristian. Vi har skapat en inkluderande plats där människor kan mötas och känna sig välkomna. Framgångarna kommer från vår gemensamma ansträngning och att vi arbetar mot gemensamma mål.


Verksamheten har sin upprinnelse i en väldigt personlig, känslosam och bitvis tung historia, berättar Kristian.


        – Jag studerade restaurang-management på Göteborgs Universitet. I slutet av utbildningen fick jag möjlighet att bli delägare i ett kafé i Göteborg. Jag stannade i ett år. Det var ett samarbete som fick ett påfrestande avslut. Under den tiden läste jag boken Alkemisten. 


Den fångade mig! Budskapet om att inte ge upp och att fortsätta kämpa för att uppfylla ens drömmar talade till mig väldigt tydligt. Boken gav mig ny energi och inspiration att gå vidare. Och tur var väl det!


Kristian beskriver kaffe som ett äventyr. Där varje kaffeböna är till hundra procent spårbar. Allt kaffe som serveras hos Alkemisten definieras som specialkaffe. Ett kaffe som håller hög standard och innefattar hela processen från mark och odling till färdigbryggd kopp. En poängskala på 0-100 är framtagen av Speciality Coffee Association (SCA) och poängsätter kaffe som är odlat under speciella och ideala klimatförhållanden där varje böna getts möjlighet att plocka upp markens näring och karaktär och är så perfekt som möjligt.  


       – Allt kaffe med över 80 poäng är specialkaffe, säger Kristian. Vårt samarbete med det prisbelönta rosteriet och kaffelabbet Coffea Circulor möjliggör för oss att arbeta med kaffe som ligger högt upp på specialkaffeskalan.

Kristian och hans team driver en hållbar linje där samarbetet med det lokala rosteriet med spårbara kaffebönor är en viktig del. Ambitionen är att arbeta med ekologiska produkter så långt det går.


        – Vår vilja är att driva utvecklingen i en positiv riktning med minsta möjliga klimatpåverkan och vi vill vara delaktiga i att göra Göteborg till en attraktiv stad, fortsätter Kristian. En levande stad med starka band och relationer. Den här verksamheten är ett verktyg för det.


Entreprenörsskapet och det lokalt förankrade är något som Kristian brinner för. Han laddar för att vara med att arrangera sommarfestivalen Into the woods som kommer att hålla till i skogarna runt Kroksjön utanför Unnaryd i Hylte. Förra årets mer eller mindre hemliga testversion av festivalen rullar nu ut för fulla muggar i år.


Festivalen startades av vänner till Kristians storebror och Kristians uppgift är att bygga upp kafédelen samt skapa en ”vibe tribe”.


       – En vibe tribe är en grupp som går runt på festivalen och sprider skön energi och ser till att alla mår bra. Något som vi från Alkemisten är experter på, ler Kristian. 


Någon beskrev Kristian som en professionell drömmare. Och vi är beredda att hålla med. Drömmar brukar ju stanna på drömstadiet. Det är tydligt att han är en entreprenör som går från idé till handling och leverans. Förutom Alkemisten har han även startat den streetfoodinspirerade restaurangen Antibarbarus och varit med och drivit Porto Libre som anordnar musik- och kulturevenemang i en gammal hangar i Frihamnen. Det märks dock att Alkemisten är något extra speciellt för Kristian.

       – Alkemisten är min arena för kreativa uttryck, för business, entreprenörskap och ledarskap. Men framförallt, ett verktyg för att sprida gott kaffe och en härlig, inkluderande kultur som förhoppningsvis kan göra världen lite, lite bättre.

För vi som vet, vi vet. Alkemisten är som en rörelse, eller en stor familj. En plats som blivit vad den är tack vare Kristian, hans team som aldrig slutar utvecklas och alla engagerade gäster. 


Göteborg har inlett sitt största utvecklingssprång i modern historia och vi ser en spännande framtid framför oss. Precis som Göteborg och resten av världen är kaffemarknaden under ständig utveckling och förändring. Nya trender uppstår, fler mikrorosterier och kaffebarer öppnar upp och konsumenter blir allt mer pålästa och intresserade av kaffe.


Under snart fem år har Alkemisten varit en del av denna utveckling och etablerats  som en av Sveriges bästa kaffebarer. Alkemisten har byggt upp ett lyckat koncept med starka värderingar, tydliga styrsystem och mål med ett passionerat och drivet team.

Alkemisten i Kvillebäcken öppnade när det fortfarande var en byggarbetsplats med en stark tro på framtiden. Det gjorde de rätt i och har haft ett lönsamt företag med positiva resultat varje år sedan dess.


       – Vi tror att framgångsfaktorerna för en innovativ, nyskapande och hållbar stadsutveckling är många och att Alkemisten är en av dem. Vi vill växa i takt med Göteborg och skapa en levande stad säger Kristian Hedborg, grundare och ägare av Alkemisten.


2019-10-31
Dela artikel
Hemsida

Alkemisten

Gustaf Dalénsgatan 14
417 23 Göteborg

banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies