Rickard Nordström
Läraren som omfamnar sociala medier.
– Den största friskfaktorn för ungdomar är att klara skolan och ha med sig goda erfarenheter därifrån, då finns möjligheter till en positiv framtid. Tidiga insatser i skolan ska ses som en investering snarare än en kostnad, menar Mia Hübinette, vice vd för Magelungen utveckling AB i Stockholm.
Det började för drygt 20 år sedan som ett behandlingshem för ungdomar med psykiska problem. Landstinget hade bestämt att den typen inte längre skulle finnas i deras regi och lät privata aktörer ta över. Magelungen i Farsta blev då ett personalägt bolag som snabbt utvecklade verksamheten.
– Vi kom snart på att alla ungdomarna kanske inte behöver bo här för att få hjälp, vi ville arbeta med hela familjerna och därför startade vi i stället en dagverksamhet. Utvecklingen har fortsatt under alla år, och idag finns vi på flera orter i Sverige. Många av verksamheterna erbjuder en kombination av skola och behandling, berättar Mia.
Mycket handlar om elever som är i behov av särskilt stöd och hjälp till de ungdomar som haft en undermålig skolgång eller som är så kallade ”hemmasittare”.
– De är en stor men något bortglömd grupp elever som helt enkelt inte kommer till skolan. De ställer inte till det så mycket mer än för sig själva och sin familj mer än att de inte går dit alls. Att inte gå klart skolan är nästan en garanti för att hamna i utanförskap, det vill vi förändra, säger Mia och förklarar att allt arbete utgår från noggranna utredningar av ungdomarna och sker i tvärprofessionella team för att bli så anpassad som möjligt för varje individ.
Sponsrade artiklar
Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.