133110-vinnaljus.Foto.Fabian Denk.2
133110-vinnaljusFoto.Fabian Denk.1
133110-vinnaljus.Foto.Fabian Denk.2
133110-vinnaljusFoto.Fabian Denk.1

Återanvänd dina ljusstumpar

Släng inte stumparna när ljusen brunnit ner. Återanvänd dem i stället. Genom en unik metod kan gammal stearin tas tillvara och bli nytt ljus i mörkret. Det förklarar Charlotta Thorbjörnson som tar in kvalitetsprodukten Vinnaljus från Tyskland.


– Ljusstumparna läggs i en kruka som är gjord av keramik eller granit. Inuti finns en hållbar brännare av aluminium som smälter stearinet vid 65 grader. Vinnaljuset blir som en marschall för evigt, då veken av glasfiber inte kan brinna upp, säger Charlotta Thorbjörnson.
Sverige förbrukar nästan mest stearinljus i världen och Charlotta fastnade för idén att kunna återanvända i stället för att slänga spillet. Tanken är att uppnå kostnadseffektivitet och att vara miljömedveten.
– Med Vinnaljus i receptionen eller som present till sina kunder symboliseras ett företags varaktiga kundkontakt genom Vinnaljusets eviga låga.
Potentiella kunder är skönhetsindustrin, där produkten exempelvis kan användas med aromoljor, hotell- och restaurangverksamheter som tänder mycket ljus för trivselns skull och även privatpersoner som förutom att smälta stearin kan hälla myggolja i den på sommaren. Redan finns flera återförsäljare runtom i landet, men Charlotta önskar att de snart blir fler.
– Det är en chans att kunna erbjuda något unikt i vårt överflödssamhälle, men jag tror att säljaren verkligen måste känna för produkten för att kunna demonstrera den och få kunderna att förstå dess funktion.
– De flesta har säkert en påse med överblivna ljusstumpar hemma. När jag var liten gick vi till kyrkan och fick det som blivit över av alla ljus där och stöpte nya ljus av dem, berättar Charlotta som även ser kyrkorna som en målgrupp för produkten.


Foto: Fabian Denk

2013-06-10
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies