Andréa Brändström
Vinnare av Hela Sverige Bakar 2017.
– Ljusstumparna läggs i en kruka som är gjord av keramik eller granit. Inuti finns en hållbar brännare av aluminium som smälter stearinet vid 65 grader. Vinnaljuset blir som en marschall för evigt, då veken av glasfiber inte kan brinna upp, säger Charlotta Thorbjörnson.
Sverige förbrukar nästan mest stearinljus i världen och Charlotta fastnade för idén att kunna återanvända i stället för att slänga spillet. Tanken är att uppnå kostnadseffektivitet och att vara miljömedveten.
– Med Vinnaljus i receptionen eller som present till sina kunder symboliseras ett företags varaktiga kundkontakt genom Vinnaljusets eviga låga.
Potentiella kunder är skönhetsindustrin, där produkten exempelvis kan användas med aromoljor, hotell- och restaurangverksamheter som tänder mycket ljus för trivselns skull och även privatpersoner som förutom att smälta stearin kan hälla myggolja i den på sommaren. Redan finns flera återförsäljare runtom i landet, men Charlotta önskar att de snart blir fler.
– Det är en chans att kunna erbjuda något unikt i vårt överflödssamhälle, men jag tror att säljaren verkligen måste känna för produkten för att kunna demonstrera den och få kunderna att förstå dess funktion.
– De flesta har säkert en påse med överblivna ljusstumpar hemma. När jag var liten gick vi till kyrkan och fick det som blivit över av alla ljus där och stöpte nya ljus av dem, berättar Charlotta som även ser kyrkorna som en målgrupp för produkten.
Foto: Fabian Denk
Sponsrade artiklar
Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.