Dannäs våffelcafé och Bed & Breakfast, bara ett stenkast från Ljungby och Värnamo, är värt en omväg. Det förstår man direkt när man kliver ur bilen framför det gamla skolhuset. Här tar Anne Pettersson emot. Men innan vi hör mer om verksamheten måste vi höra mer om dess historia.
En träffpunkt mitt i byn
På många sätt är historien om Dannäs våffelcafé historien om Dannäs skolhus. Det byggdes redan 1881 och var i 120 år en given mittpunkt i byn. Generationer av Dannäsbarn fick sin utbildning där, men tiderna förändrades. 2002 lades skolan ner och förskolan flyttade in, men redan 2009 var barnantalet för litet och verksamheten stängde. Vad skulle nu hända med det gamla huset?

Byalaget tog täten
“Vi har ett väldigt aktivt byalag här i Dannäs och vi bestämde oss för att rädda huset”, berättar Anne. Då återstod bara frågan vad man skulle göra med byggnaden. Hela byn engagerade sig i frågan, minns Anne:
Vi hade ett möte och fick in otroligt mycket idéer och förslag, tror alla bybor nästan var med och spånade. Jag och en kvinna som heter Charlotte fick i uppdrag att samla in alla idéer och utforska vad man skulle kunna göra. Under tiden frågade vi om vi fick öppna ett litet sommarcafé.
“Vi ville sätta vår egen prägel”
Och så blev det. Tillsammans satte de igång att måla och tapetsera. Förskolemiljön förvandlades till ett vackert lantcafé. Den 15 maj 2010 öppnade Dannäs våffelcafé för första gången. Redan från start fanns så klart våfflorna med.
Från början hade vi tänkt att vi bara skulle ha vanligt fika – småkakor, bullar och någon mjuk kaka. Men så var det en i byalaget som föreslog våfflor och det nappade vi på direkt. Men vi ville inte bara ha vanliga våfflor med grädde och sylt, utan ville sätta vår egen prägel och sticka ut lite.

16 sorters våfflor på menyn
Med facit i hand får man säga att de lyckades med det. Idag, femton år senare, har man 16 sorters våfflor på menyn. Här finns förstås söta varianter med sylt, choklad, frukt och bär, men också mer matiga våfflor. “Och vi har räksmörgåsar och sallader och pajer också under sommaren, men våfflorna är tveklöst mest populära”, konstaterar Anne. “Mjölken hämtar vi från en mjölkgård fem kilometer härifrån och vi försöker hitta så mycket närproducerade råvaror och produkter som vi bara kan.”
Gäster från när och fjärran
Och gästerna strömmar till från när och fjärran. Många stannar för att äta, andra stannar över natten i något av de tre rummen med sammanlagt åtta bäddar. Anne förklarar:
Sommartid är det mycket turister, både från Sverige och resten av världen. Ett år hade vi 14 olika nationaliteter som besökte oss, det är häftigt att kunna locka så många, från Tyskland och USA till Thailand och Japan! Men vi har verksamhet året om – från catering och julbord till fester av olika slag och julmarknad.
Mötet med gästerna inspirerar
2021 köpte Anne den gamla skolan av byalaget. För hon är inte på långa vägar färdigt med sin verksamhet. Det som driver henne är fortfarande mötet med gästerna. “Det är så kul att få träffa så mycket folk och känna att vi gör något bra här, som de uppskattar”, slår hon fast. “Det är väldigt roligt!”