Mansdominerad värld
När vi ses över en fika är Bodil Frick, 47, mitt uppe i planeringen av SM i thaiboxning. Hon är första kvinnan som arrangerar tävlingen, genom sitt företag Uppsala Kampsport & Hälsocenter. Bodil är inte ovan att gå längst fram och bana väg. Hon är också en av de första kvinnliga pionjärerna som startat eget kampsportsgym.
Var får man styrkan att ta sig an utmaningar? För Bodil tändes kampglöden efter en svår start i livet. Som barn växte hon upp i djupaste fattigdom i Mumbais slum. Hennes biologiska mamma tvingades lämna dottern till ett barnhem och som sjuåring adopterades den lilla indiska flickan och hamnade i värmländska Kil.
- Allt var främmande där. Jag kunde inte språket och det var jobbigt i skolan, minns Bodil som var en av två personer med utländsk bakgrund på orten.
Vändningen kom när en lärare såg hennes bolltalang och tipsade en lokal idrottsförening. Fotboll och handboll förändrade Bodils värld. I en okänd omgivning blev idrottens tydliga regler något att hålla i för att ta kontroll över livet.
Men det skulle dröja innan bollsport byttes mot kampsport. Då var Bodil 29 år, hade flyttat till Uppsala och bildat familj. Sonen Love var ett halvår när hon gick en nybörjarkurs i thaiboxning på sin dåvarande partners gym för att bli av med några gravidkilon. Det blev en fullträff.
- Thaiboxning var superkul! Jag tränade stenhårt och satte målet att gå en match efter sex veckor. Galet, men jag klarade det och sopade mattan med min motståndare. Två år senare tog jag SM- guld, berättar Bodil stolt.
Blomstrar efter utmaningar
Med en elitidrottskarriär i mogen ålder och ett spädbarn som följde med överallt blev hon en profil och förebild i Uppsala som visade att inget är omöjligt. Något hon fortsatt bevisa. Ett diagnos med autoimmuna sjukdomen SLE har inte heller hindrat henne, istället har hon lärt sig att vara uppmärksam på kroppens signaler och hantera skoven när de dyker upp.
Framåt och vidare är ledorden. Efter en separation från sonens pappa väcktes Bodils dröm om ett eget kampsportsgym. Från en liten källarlokal har verksamheten vuxit till en fyrahundra kvadratmeter stor lokal på Kungsgatan i Uppsala. Förutom gymutrustning för fighters erbjuds gruppträning på olika nivåer från nybörjare upp till tävlingsnivå.
- För 99 % är det måbra-träning. På en timme får du så många bitar; kondition, styrka, balans, kroppskontroll, fettförbränning. Därför är kampsport en populär träningsform på uppgång. Men 1 % tävlar. De som vågar stå själv i en ring, bara du och en motståndare som ska slå och sparka på dig. Det är väldigt speciellt, säger Bodil som avslutat sin egen tävlingskarriär och istället fokuserar på att coacha adepter.
Idag blomstrar företaget, men Bodil är ärlig med att de senaste åren varit utmanande. Hon öppnade gymmet hösten 2019, ett halvår innan pandemin lamslog det mesta. Även om hon snabbt ställde om med utomhusträningar och online-pass tappade hon drygt hälften av kunderna. När pandemin var över hade även Bodils energi tagit slut. Det blev Love som peppade henne att hitta tillbaka till glädjen och drivkraften.
Sonen jobbar med mamma på gymmet och har också varit närvarande i den andra delen av Bodil Frick AB: föreläsningar för bland annat företag, skolor och kvinnliga nätverk.
- Love är 18 år nu och har varit med på alla mina föreläsningar sedan han var liten. Han har hört om hur mitt liv började i slummen och det har skapat en ödmjukhet. En förståelse för att livet inte alltid är så enkelt, förklarar Bodil.
Hon beskrivs som en kraftfull och inspirerande talare. Föreläsningarna handlar om ämnen som struktur, prestation, balans i livet, ledarskap och motivation. Eldsjälen Bodil brinner för att alla ska upptäcka kraften att bli en vinnare – både i och utanför boxningsringen.