157059 Da
157059 Da0
157059 Da1
157059 Da
157059 Da0
157059 Da1

Bosniska godsaker fyllda med kärlek

När Berina Nezirovic blev bjuden på bosnisk pralin kunde hon inte sluta äta. I dag driver hon tillsammans med sin man Amer Nezirovic företaget Dazaria som dels hjälper bosniska kvinnor in i arbete och dels förser svenskar med dessa försvinnande goda chokladpraliner.

Amer och Berina var tonåringar när kriget i Bosnien bröt ut och tillsammans med sina familjer tvingades de fly och hamnade på så sätt i Sverige. Att starta ett företag med anknytning till Bosnien har varit ett mål för paret Nezirovic, en vilja att handgripligen kunna hjälpa människor i hemlandet som de regelbundet återvänder till.

– Vår leverantör i Bosnien anställer enbart kvinnor i produktionen. Det är ett medvetet val av oss, arbetslösheten är hög i landet och den drabbar kvinnorna hårdast. Att som kvinna klara sin egen försörjning är grundbulten för att kunna ta kommandot över sitt eget liv, säger Berina.

Dazaria erbjuder en rad olika smaksensationer. Eller vad sägs om torkade fikon och rostade mandlar med belgiskt chokladöverdrag? Denna storsäljande pralin passar lika bra till vin och whisky som till kaffe. En bubblare är pralinen med nypon och malda hasselnötter – en godbit som fick strykande åtgång på en branschmässa nyligen.

– Den är unik och vi tog in ett litet parti för att prova. Responsen var helt suverän, säger Amer.

Dazarias kundkrets består främst av kaffe- och tebutiker, samt konferenshotell och eventföretag. Alla produkter är gluten- och mjölkfria, något som har gjort att chokladen och pralinerna fått ett ordentligt genomslag.

Amer och Berina har satsat på ett mindre produktutbud med storslagna smakkombinationer och annorlunda produkttexter skrivna med glimten i ögat. Små hälsningskort till pralinförpackningen ingår och förpackningarna är dessutom vackra och som gjorda för att ge bort.

2015-11-30
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies