Breddad återvinning i Hofors
Arc Metal och Katalysatoråtervinning har breddat sig och återvinner i dag inte bara bilkatalysatorer som tidigare, utan även sådant som företagets vd Pär Rosendahl benämner som lågvärdigt skrot där ädelmetallerna med låga halter, bara några gram per ton, är bärande.
Processutvecklingsbolaget ScanArcPT grundade tillsammans med Katalysatoråtervinning i Sverige AB Arc Metal AB 1993. Tidigare hade ägaren skickat sina katalysatorer på smältning i Tyskland, men när han utsågs till Årets Nyföretagare i Göteborg 1991 fick han en mentor i pris. Eftersom katalysatorerna satt på bilar blev mentorn inte helt osökt en gammal Volvodirektör. Han var inte bara direktör utan även pappa till en av de anställda på Scan Arc, och såg fördelarna i att smälta katalysatorerna i Hofors i stället för Tyskland.
– Vi tog egentligen bara åt oss legojobb från folk som kunde betala, men Katalysatoråtervinning hade inte sådana resurser. Men vi tyckte att det var intressant på sikt och därför bildade vi ett bolag och började smälta åt Katalysatoråtervinning. Det gick mycket bra, berättar Pär Rosendahl, Arc Metals vd.
År 1998 fick Katalysatoråtervinnings dåvarande ägare en hjärtinfarkt vilket medförde att han fick svårigheter med att köra runt med återvinningsbilen. Då köpte Arc Metal upp företaget som en bifirma.
– Men vi har fortfarande kvar den tidigare ägaren i företaget, han fungerar som utlandsagent åt oss i Asien.
Arc Metal har expanderat bra sedan fusionen, och som allra bäst gick det för företaget kring 2008.
– Man skrotar ungefär lika mycket bilar som man säljer, och i samband med den ekonomiska kraschen 2008 gick bilförsäljningen ner drastiskt. Marknaden blev mycket mindre, berättar Pär Rosendahl och tillägger att rekordet sedan 2008 på katalysatorsmältning visat vara svårslaget.
Nu söker företaget tillstånd om att få utöka kapaciteten med att ta hand om 10 000 ton om året i stället för de nuvarande 3 500 tonen.
– Vi kommer att få tillstånd förr eller senare och då kommer vi att kunna växa, säger Pär Rosendahl som menar att man redan nu har den tekniska och produktionsmässiga kapaciteten för att återvinna de mängderna redan nu.
Dessutom har man återgått till att sälja återvinningsugnar då man har bra koll på tekniken och de facto sålt en helt Hoforsutvecklad ugn åt världens största ädelmetallsföretag.
– Bäckströms Mekaniska bygger ugnarna åt oss, kyl och processkontrollsystem bygger vi med hjälp av lokala konsultfirmor. Så nära 70 procent av utrustningen tillverkas och modifieras lokalt för det här projektet, berättar Pär Rosendahl.
2014-04-11
Dela artikel