151070-PKLK

Bryggeriet som tillverkar öl efter dina önskemål

Det började som en hobby hemma i källaren, men växte genom åren. I dag driver Peter Pikulik PKLK Bryggeri i Tyresö, som tillverkar öl efter beställarens eget smak och tycke. Det populära bryggeriet kommer dessutom att lansera minst en egen ölsort i år. Förhoppningarna är höga och chansen är stor att den kommer att falla många ölentusiaster i smaken.

PKLK Bryggeri har flera restauranger som fasta kunder och får ofta specialuppdrag i form av öltillverkning för särskilda fester eller andra event. PKLK Bryggeri utnyttjar det lilla hantverksbryggeriets flexibilitet till sin fördel och kan brygga många olika sorters öl med snabba omställningar av produktionen.
   – De nya lokalerna gör det möjligt att brygga på heltid och i större mängder. Det gör att jag nu kan ta större beställningar och utöka verksamheten, säger den framgångsrike grundaren av PKLK Bryggeri i Tyresö.

Stor skillnad på öl och öl
Senaste tidens trend med India Pale Ale står sig fortfarande stark och är något som många efterfrågar. Samtidigt vill Peter gärna visa sina kunder vilket hantverk öltillverkning är och att utbudet är enormt.
   – Jag har lärt mig mycket genom åren och vet hur stor skillnad det kan vara på att ändra mängderna på en enda basingrediens. Smaken kan även justeras med hjälp av exempelvis kryddor, jästemperatur och tid, förklarar han.

Varje öl som bryggs på det här sättet blir unik. Hantverksbryggerier utnyttjar råvarorna på ett helt annat sätt än storbryggerierna, detta gör att mängden smakkombinationer blir i princip oändliga.
   – 90 % av arbetet handlar om renlighet, om att se till att så lite som möjligt av annat än jäst och vört kommer in i jästanken och påverkar processen. Resterande 10 % är kontroll av själva bryggprocessen och urval av ingredienser.

Möter kundernas behov
Genom att kunderna får bestämma vilken typ av öl de vill ha, måste ölbryggaren förlita sig på sin breda kunskap, sina goda smaklökar och sitt luktsinne. Annars är det omöjligt att ta fram en dryck som hamnar rätt i smak.
   – För mig känns det viktigt att ha en nära dialog med kunden gällande dennes smakkriterier. Det är viktigt att försöka läsa mellan raderna, för att förstå vad exakt kunden vill ha och förväntar sig.

Eget varumärke
Peter är utbildad maskiningenjör med en magisterexamen i produktutveckling, och har alltid haft som målsättning att starta eget företag. Från starten hemma i källaren, efter en vän visat honom hur man brygger, är bryggeriet nu i startgroparna för att lansera en egen ölsort, som Peter själv skapat receptet till.
   – Det är lite hemligt än så länge, men jag lovar att det blir en unik smakupplevelse! Sedan är det alltid upp till konsumenten att bestämma om den tycker om den eller inte.

2015-02-05
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies