Dela artikel

Catering för alla tillfällen

Snabblunch under jobbmötet, trerättersmiddag för konferensgästerna eller buffé på släktkalaset. Oavsett omfattning ordrar PM Catering på Södermalm i Stockholm den mat som kunden önskar. Och såväl kvaliteten som flexibiliteten gör att alla blir nöjda. ”Vi erbjuder olika grundmenyer med diverse mat som är inspirerad från hela världen, men anpassar den även gärna efter beställarens önskemål”, säger Mathias Ståhl, delägare och köksmästare för PM Catering.


Oavsett om det är en stor festmiddag eller en lättare mingeltallrik som serveras kan PM Caterings kunder förvänta sig hög service och kvalitet. Allergier och specialkost är i dag snarare regel än undantag i stora beställningar, vilket gjort att maten passar alla.
– På en beställning för 200 gäster är i snitt 20 vegetarianer och 10 laktos- eller glutenallergiker. Med åren har vi lärt oss mycket om hur man lagar bra mat även efter dessa premisser. Vi har många gånger fått höra från våra externa kunder att vår mat smakar mycket, vilket inte all cateringmat gör, säger Mathias Ståhl som själv är utbildad kock.
Den goda smaken beror troligtvis på att all mat lagas från grunden och av ekologiska och närproducerade råvaror så långt det är möjligt. Kunderna får vad de betalar för – bra mat till ett bra pris. Dessutom är PM Catering klimatsmarta.
– Vi försöker hela tiden tänka miljömässigt och undvika onödiga transporter. När vi beställer råvaror gör vi det från så få leverantörer som möjligt för att kunna samfrakta till exempel kött och fisk. Vi har likaså haft flest kunder i närområdet på Södermalm där vi är verksamma, vilket gör att vi inte behöver transportera maten så långt, menar Peter Stockenstrand, företagets andra delägare.

För att ytterligare hålla nere mängden externa leveranser samt kunna erbjuda sina kunder hembakat bröd, driver PM Catering även ett eget bageri med stenugn i anslutning till köket. Där börjar det bakas redan klokan två på natten för att hinna klart till morgonens leveranser.
– I våra lokaler är det personal nästan dygnet runt. Bagaren bakar tidigt allt bröd till cateringen samt tårtor, bullar och kondisbitar. Några timmar senare kommer kökspersonalen som lagar mat för dagens beställningar och på kvällen har vi en kvällskock för de sena middagarna. Helhetskonceptet gör att många tycker att det är smidigt att anlita oss, fortsätter Peter som också han började sin karriär som kock och även har tävlat en del i branschen.

Både Mathias och Peter har tidigare arbetat mycket både utomlands och på restauranger i Sverige. Och det var efter att Peter hade tröttnat på allt kvällsjobb och svårigheterna med att få ihop arbetet som restaurangkock med familjelivet som han 2004 startade cateringfirman. För snart sex år sedan började Mathias där som anställd köksmästare, men blev snart även han delägare. I dag söker de efter en ny köksmästare.
– Det behöver inte vara någon äldre med lång erfarenhet, det viktigaste är att han eller hon är ambitiös och villig att vara med och utveckla både sig själv och företaget, menar Mathias och tillägger att de framöver har planer på att växa – men i långsam takt.
– Om några år har vi kanske utökat verksamheten och finns på fler ställen. Men vi har skapat ett förtroende från våra kunder och har en bra balans just nu för att hålla den standard vi vill kunna erbjuda. Vi vill inte riskera att tappa det vi har byggt upp bara för att bli större. Samtidigt vill vi även hinna med och utvecklas själva.
Nöjda och trygga kunder är således något som är viktigt och att de lyckats så bra tror Mathias beror på god och vällagad mat i kombination med duons långa erfarenhet i branschen.
– Vi har hållit på så länge att vet vad kunderna vill ha. De som beställer catering från oss kan känna sig trygga i att vi vet vad vi gör och alltid håller hög kvalitet. Vi tar jobbet på allvar och försöker hela tiden förnya oss, det gör att vi kan fortsätta vara så bra som vi är.

2013-02-12