Cooltainer har kontor och verkstad i Vattholma strax norr om Uppsala. Företaget grundades redan 1989 som ett traditionellt plåtslageri under namnet Uppsala Byggplåt. I början utgjorde kyl- och fryscontainrarna endast en liten del av den totala verksamheten.
– När Stockholms vattenfestival i drog igång 1991 behövde de mobil kyla och hyrde därför de två containrarna vi hade då, berättar Anders Jansson, medgrundare och delägare.
Med åren växte festivalen och därmed också efterfrågan på kyl- och fryscontainers. När så festivalen arrangerades för sista gången 1999 hade Cooltainer över 20 enheter på plats runt om i Stockholm.
– Sedan dess har vårt företag vuxit, bytt namn, flyttat och ändrat inriktning. I dag sysslar vi enbart med kyl- och fryscontainers, säger Anders och berättar att de krögare som hyrde containrar av dem under Vattenfestivalen fortfarande är återkommande kunder.
För restauranger och storkök är mobila kylar och frysar viktiga vid bland annat renoveringar och ombyggnationer. Vid plötsliga haverier kan Cooltainer leverera akut och på så sätt förhindra att stora livsmedelslager går till spillo. Företaget transporterar sina kyl- och fryscontainers själva med hjälp av kran- och lastbilar och man har därför fullt inflytande över hela processen – från beställning till slutleverans hos kund.
Utöver effektivitet och flexibilitet är lång och gedigen erfarenhet utmärkande för Cooltainer.
– Vi har tidigare också arbetat med stationära kylar och frysar och efter alla decennier i branschen vet vi precis vad miljö- och hälsokontoret kräver när det kommer till bland annat hygien och material, berättar Anders som också har all kunskap som krävs gällande arbetsmiljölagstiftning.
Förutom inom restaurangbranschen hittas företagets kunder bland annat inom rennäringen samt flygplans- och läkemedelsindustrin.
– Renskötarna slaktar sina djur ute på fjället och behöver därför mobila kylar och frysar för att kunna förvara och transportera köttet i en obruten kylkedja helt enligt Livsmedelsverkets regelverk, förklarar Anders.
Han ler när han berättar att samerna kallar containrarna för fryshus, medan han själv och kollegorna säger burk. Kärt barn har många namn som det brukar heta.
Containrarna finns i 8 respektive 18 kubikmeter som standardutförande. Det är också de storlekarna som man har för uthyrning. Som tillval finns bland annat golvstående hyllsystem, instängningslarm samt olika dörrlösningar.
Det finns bland annat skjutportar, rullportar samt dubbel- respektive enkeldörrar. För kunder med andra specifika behov specialtillverkar man också hela containers enligt beställarens önskemål. Man bygger även för höga temperaturer.
– Vi har till exempel levererat en labbcontainer med mellanvägg. Utrymmet på den ena sidan om väggen skulle hålla minusgrader och utrymmet på den andra sidan plusgrader, berättar Anders.
Andra spännande exempel är containrar för förvaring av vattenprover från Mälaren och containrar för säkerhets- och hållbarhetstester av bildelar.
– Till bilindustrin levererar vi burkar med kapacitet mellan minus 50 grader och plus 120 grader, berättar Anders.
Kyl- och fryscontainrarna är anpassade för att fungera både inomhus och utomhus. De bullrar inte vilket är en viktig arbetsmiljöfråga. Men tystgående maskiner är också av stor vikt för krögare och deras gäster. Ingen vill väl få sitt restaurangbesök förstört av en bullrande frys.
Det enda underhåll av containrarna som krävs är regelbunden rengöring. Servicebehovet är så gott som obefintligt och skulle någon del behöva bytas ut finns reservdelar att beställa via Cooltainer.
Kylarna tillverkas på plats i Vattholma och materialet som används är högt miljöklassat.
– Isoleringen i våra burkar är mer än dubbelt så effektiv som klassisk glasfiberull och de kompressorer vi använder är mycket energisnåla, berättar Anders.
Vid en jämförelse med så kallade sjöcontainers uppskattar Anders att hans kylar drar åtta till tio gånger mindre energi vilket är detsamma som åtskilliga tusenlappar om året. Andra fördelar jämfört med sjöcontainers, som ofta är marginellt billigare att hyra, är mindre buller samt större anpassningsmöjligheter.
– Det är inte så roligt för en kallskänka att gå in i en stor container utan hyllor varenda gång det behövs kylvaror till köket, säger Anders.
Även storleken på containrarna baseras på behov och användningsområde.
– Vi kan inte göra dem större än att de kan transporteras på lastbil, men annars finns egentligen inga begränsningar när det gäller storlek, avslutar Anders.