Modern Arbetsteknik grundades 1996 då Curt Jonsson beslutade sig för att starta eget efter att ha varit anställd på ett företag inom samma bransch.1998 ombildades företaget till aktiebolag och idag driver Curt Jonsson tillsammans med Staffan Janson företaget.
Inom företaget utbildar de rehabpersonal som arbetsterapeuter, sjukgymnaster, vårdlärare och andra människor som jobbar med ergonomiutbildningar. De anpassar och skräddarsyr utbildningarna efter varje kunds unika behov men där principerna för ergonomin ligger till grund.
– Vi har satsat stenhårt för att tillfredsställa kundernas önskemål. Vi vill inte jobba med tekniktänket, det tar kunden fram utifrån sin verksamhet. Vi lär dem istället principtänket som handlar om grundlagarna för hur man använder sin kropp ergonomiskt, säger Curt.
Curt och Staffan anser att det finns ett stort fel i systemet, framförallt förflyttningskunskap inom vården. Vårdutbildningarna innehåller i regel väldigt få utbildningstimmar inom praktisk förflyttning.
– Ibland kan det handla om två timmar för en undersköterska och det är alldeles för lite. Även arbetsterapeuter-sjukgymnaster-fysioterapeuter har bara 6 timmar praktisk utbildning under sin utbildningstid. En del av dem har också fått lära sig gamla tekniker, vilket vi förkastade redan i mitten av 90-talet, säger Curt.
Curt och Staffan menar att det finns ett fåtal ställen i Sverige där förflyttningskunskapen verkligen har gett resultat.
– En av dem som vi jobbade med på det förra företaget och fortfarande gör gick från 35 belastningsskador ner till noll. Där har man fyra dagars grundutbildning för alla 800 anställda samt en dag med repetition per år, säger Curt.
Modern Arbetsteknik utbildar instruktörer över hela Sverige. Bland annat finns det idag heltidsanställda instruktörer som de utbildat i Karlskoga, Umeå, Halmstad och Arvika.
– I övrigt är det sjukgymnaster och arbetsterapeuter som sköter det och för dem räcker oftast inte tiden till. En grundutbildning för en undersköterska anser vi ska vara tre dagar och därefter ska de ha kontinuerlig repetition varje år, annars ger utbildningarna ingenting, säger Curt.
Curt och Staffan har erfarenheter från flera olika branscher och yrken, vilket har gjort dem till en lyckad duo.
– Vi är ganska olika som personer men kompletterar varandra bra. Det är värdefullt att vi har lite olika yrkesbakgrund som gett oss våra erfarenheter, det ser vi som en styrka, säger Staffan.
Curt har bland annat varit elektriker och verkat inom det militära där han kom in som befäl för en förbandsplats under militärtjänstgöringen. Senare under arbetslivet råkade han ut för en skada som han besvärades av under många år innan han till slut fick rätt behandling och blev smärtfri.
– Jag fick övningar som jag först slarvade med, kiropraktorn sa då till mig och därefter gjorde jag dem efter schemat. Jag blev då besvärsfri och det fick mig också att inse vikten av att ta ansvar över sin egen kropp, säger Curt.
Staffan hade i sin tur stor erfarenhet av vården då han jobbat som vårdbiträde på både ålderdomshem och sjukhus. Han jobbade även inom begravningsbranschen under många år och gjorde sin militärtjänst inom sjuktransport.
När Staffan blev erbjuden jobb i Göteborg strålade han också samman med Curt, då de båda hade en bakgrund inom kampsporten och främst inom jujutsu. De har båda tränat kampsport under många år och det ligger också som grund till det de jobbar med idag.
– Jujutsu är ju egentligen kunskap till hur du använder din kropp. Här finns grunderna med att ha fötter, höfter, armar och axlar i samma riktning samt att ha sänkta armbågar och axlar. Har man det i åtanke kommer man långt men många människor tänker teknik och hjälpmedel i första hand istället för att tänka på sin egen kropp, säger Staffan.
Kunderna som vill ha och behöver företagets tjänster ringer ofta när yrkesinspektören och arbetsmiljöverket varit på besök och berättat att de inte haft kontinuerliga utbildningar som de borde. Det finns också de som ringer dem när de via någon bekant hört talas om företaget.
– Rehabpersonalen i Sverige är för få och därför hinner de inte göra allt som behövs. Organisationerna vill inte betala samtidigt som de ropar efter hjälp. Det finns heller inga vikarier att sätta in vid planerade utbildningar vilket gör att utbildningar ej genomförs trotts att företagen satsar. Verksamheterna ska tänka på att man sparar pengar på att personalen inte får belastningsskador, säger Curt.
Just nu söker företaget fler anställda, som kan jobba med utbildningar inom vård och omsorg och kan vara ute på fältet några dagar i veckan.