Dela artikel

Den perfekta pausen längs E4:an

Att köra långa sträckor i bil kräver onekligen sina bensträckare och påfyllning av energi. Hakke Gård är belägen intill E4:an längs sträckan mellan Stockholm och Sundsvall. Här erbjuds en perfekt kombination av natur, fika och vällagad mat.


Drygt tre mil norr om Gävle ligger den vackra byggnaden som ger associationer till medeltiden. En vacker naturstig ligger i anslutning och leder ner mot en liten sjö – ett populärt strövstråk för både två- och fyrbenta som kontrasterar färden på E4:an. Här passerar yrkeschaufförerna, turister och familjer för att sträcka på benen och njuta av en välbehövlig paus samt god mat i restaurangen eller en fika med gott Gevaliakaffe på uteserveringen. Bland Hakke Gårds gäster råder en ordentlig mångfald och den gemensamma nämnaren är förstås att man är på väg någonstans. Under högsäsong passerar 700–1 500 gäster varje dag. Några stannar till och med på parkeringen över natten.
– Många föredrar det framför rastplatser eftersom de känner sig tryggare här, säger Lena Wigren som tog över verksamheten för tio år sedan tillsammans med Ulf Nilsson.
Att tillbringa natten utanför Hakke Gård innebär inte bara trygghet. På morgonen kan man njuta av en god frukost innan man åker utvilad och energifylld iväg.

Sedan Lena och Ulf tog över har halvfabrikat bytts ut mot genuint hemlagat. Tillsammans har de skapat den fina atmosfär som råder här.
– Vi ville tillbaka till den stämning som rådde här förr, berättar Lena.
Detta innebär bland annat en bred meny med så mycket hemlagat som möjligt. Till exempel är brödet alltid färskt och kommer från ortens bageri.
– Alla ska kunna få det som de vill ha och ändå få en hemlagad touch på det. Kommer en barnfamilj på väg till fjällen kan barnen få sin korv stroganoff medan pappa får schnitzel och mamma någon fisk, säger Lena.
Och den som gillar husmanskost har kommit rätt. Hemlagad pannbiff är bara ett exempel på några av Hakke Gårds paradnummer, en maträtt som toppar restaurangens lista över mest beställda rätter.

2013-04-11