För husägare är uppvärmning en ständig källa till oro och gissel. Alternativen på marknaden är många och vilket av alla dessa som är det mest effektiva kan vara svårt att själv avgöra. En sak är dock säker - oavsett om du väljer bergvärme, pellets eller fjärrvärme är husets isolerande förmåga helt avgörande för hur dina investeringar kommer att löna sig.
Denisol AB som är ett företag som specialiserat sig på miljövänlig och energibesparande isolering i form av cellulosa, vilket är det ämne som huvuddelen av växternas cellväggar består av. Den produkt som Denisol använder sig av heter iCell Lösull och tillverkas i Älvdalen av cellulosa från svenska barrträd. USA och Finland är exempel på länder med tradition av att använda cellulosa som isoleringsmaterial. I Sverige har vi ofta valt olja- eller mineralbaserade produkter. Ganska underligt egentligen med tanke på den rikedom som vår svenska skog utgör.
– iCell Lösull tillverkas av Svanen märkta returtidningar och lösullen kan sedan återvinnas ytterligare, berättar Dennis Åkerblom som äger och driver Denisol.
Returtidningarna rivs i en process där man även tillsätter ett miljövänligt flamskyddsmedel som gör isoleringen hundra procent brandsäker. Cellulosan är dessutom noga allergitestad och innehåller inga allergener. Idag är materialet därmed ett populärt alternativ för isolering av bland annat förskolor och skolor.
– Det finns inget som kliar eller svider och man kan i princip sova på cellulosan om man nu skulle vilja det, säger Dennis och skrattar. Att lösullen dessutom har synnerligen goda ljudisolerande funktioner gör den särskilt lämpad för offentliga byggnader och flerfamiljshus.
Cellulosaisoleringen finns tillgänglig både som skivor och lösull vilken sprutas in i väggar och under tak. Skivor används ofta i väggar vid nybyggnation medan lösull är att föredra vid isolering av äldre hus. När det exempelvis gäller att restaurera och bevara flera hundra år gamla hus finns inget bättre alternativ än cellulosa som ju består av samma naturliga beståndsdelar som huset själv, nämligen träfibrer.
– Cellulosa gör det möjligt för ett trähus att fortsätta andas. Det skapas ett hälsosamt och levande klimat för både hus och människor, säger Dennis.
Att materialet andas betyder att det har möjlighet att både ta upp och avge fukt. Egenskaper som gör den inplastning av isoleringsmaterialet som används vid traditionella byggen helt onödig. Cellulosa avfuktar sig på egen hand och det är något som gör materialet till ett utmärkt val för sommarstugeägare som bara värmer upp sin stuga någon helg då och då vintertid.
– När ett hus kyls ner efter att ha varit varmt bildas kondens. Den fukten har ingenstans att ta vägen i ett hus som inte kan andas och detta kan naturligtvis orsaka olika sorters fuktproblem i boendemiljön, säger Dennis.
Detta är något som fler och fler ägare av fritidshus har insett och Dennis har på senare tid lagt märke till en markant ökad efterfrågan från just denna kundgrupp.
– Jag har möjlighet att transportera till sjöss och har en hel del jobb ute i skärgården på gång, säger han.
Den största kundgruppen utgörs av privatpersoner som ska tilläggsisolera sina äldre hus.
– Många bor i hus som på grund av undermålig isolering är oerhört dyra att värma upp och man eldar som man brukar säga ”för kråkorna”, säger Dennis.
Han berättar om den gången då husägaren mätte innertemperaturen under den tid de tog för Dennis att isolera husets vind med träull.
– Temperaturen i huset höjdes med en halv grad bara under de tre timmar som jag höll på. Värmen fanns redan ackumulerad men ett hus utan mössa släpper ut mellan 15 och 20 procent av all värme, förklarar Dennis. När han sedan berättar det ungefärliga priset för material och arbete står det klart att det pengar att tjäna för gemene husägare.
De miljöbesparande effekterna går heller inte att värdera. Idag står bostäder och lokaler för nära hälften av Sveriges energianvändning och en alldeles för stor del av denna energi går till spillo. Orsaken är undermålig eller obefintlig isolering. Att se om sitt eget hus ur är sålunda en helt ovärderlig insats. Inte bara för din privata ekonomi, utan framförallt för vår gemensamma miljö.