Dela artikel

Efterfrågat ekokött från Öland

Ekobönderna Christer Larsson och Annika Svenneheim föder upp lamm och nötkreatur på öländska Runstens Gård. Med en Kravgodkänd växtodling producerar paret djurens foder själva och har kontroll på förloppet från lammning till färdigförpackat kött.

På östra Öland, alldeles vid Östersjökusten, ligger Runstens Gård. Här går lamm och nötkreatur fritt under sommarhalvåret på de sjönära markerna. Lantbruket har Kravgodkänd växtodling, EU-ekologisk djurproduktion och eget Kravcertifierat styckeri på gården. Djuren slaktas i Kalmar. I gårdsbutiken säljs det ekologiskt hängmörade lamm- och nötköttet samt lammskinn och hantverk i lammskinn. Köttet säljs också i två Ica-butiker på Öland och periodvis i en kvartersbutik i Kalmar. De samarbetar också med krögaren Anders Lindgren, Stora Rör Hamncafé, som har gårdens kött på menyn samt bidrar med sina erfarenheter som kock.
– Många säger att vårt kött smakar väldigt gott. Fördelen med ett ekologiskt och närproducerat kött är att man som konsument vet vad man får, till skillnad från om det skulle vara importerat, säger Christer.


Han har arbetat med lantbruk hela sitt liv och gick över till ekologisk inriktning 2008. Sedan dess har efterfrågan på gårdens produkter successivt ökat, vilket har medfört att man slaktar och styckar fler och fler lamm. Nu är man uppe i cirka 400 djur om året. Men likt växtodlingen och djuren på gården växer verksamheten uthålligt.
– Det är roligt att så många är intresserade av det vi gör. Visionen är att utveckla och bygga vidare på den grund vi har, säger Annika.

2014-06-16