EM_byggborrteknik_04

En dold men viktig yrkesgrupp

Håltagaren är en viktig arbetsgrupp inom bygg. Det är dessa som med hjälp av specialborrar och sågar ser till att ledningar och rör kan komma igenom väggar i byggnader och hus. En håltagare ska både ha specialutrustning och mycket teknisk kunskap, trots det är de en lite dold yrkesgrupp inom byggbranschen.


Både Fredrik Eriksson och Peter Gustafsson som äger och driver BBT Bygg och Borrteknik i Örebro har lång erfarenhet av håltagning. Fredrik jobbade som anställd på ett annat företag men hamnade på BBT Bygg och Borrteknik då en gammal kollega till honom drev det och erbjöd honom jobb. Peter som är utbildad snickare hamnade också på företaget då den dåvarande ägaren hyrde ut snickare till andra företag och var i behov av mer personal. Dock gick han efter ett år över till att börja med håltagning istället. I början av 2020 dök dock chansen upp att köpa företaget. De gjorde slag i saken och driver nu företaget sen mars förra året.


Just håltagning är en viktigt del av ett byggprojekt men både Fredrik och Peter menar att det är en ganska dold yrkesgrupp.


– Håltagning är som en dold bit i hela byggnationen trots att byggbranschen alltid behöver en håltagare och alla byggherrar ringer en håltagare när de får problem. Alla vet vad en snickare och målare är men inte lika många känner till vårt yrke, det är en dold yrkesgrupp, menar Peter.
Från håltagning till snickeriuppdrag 

Deras kunder består av både privatpersoner och företag och idag är håltagning den största biten i företaget.


– Vi borrar och sågar i både trä och betong och vi gör helt enkelt det kunden har behov av, säger Fredrik.


De tar också på sig mindre uppdrag inom bygg, som att installera kök, utföra mindre uppdrag inom  murning och därutöver ofta rivningsarbeten. Dock är de alltid lyhörda och öppna för det som kunderna behöver hjälp med.


– Vi är inte nischade på rivning och håltagning utan är väldigt breda. Som till exempel då vi kommit till ställen där de ska renovera och behöver hjälp med att flytta saker och då gör vi det. Vi vill hela tiden stå till kundens förfogande. Om de till exempel behöver en kontakt försöker vi förmedla det, istället för att de ska ta in massa offerter. Det gynnar inte oss ekonomiskt alla gånger men kunden blir nöjd och kanske rekommenderar oss istället, det har vi varit med om många gånger, säger Peter.
Ordning på arbetsplatsen

Inom företaget råder många mjuka värden, då man är mån om både kunder och personal. Oavsett vilken jobb de utför är ordning och kvalitet det allra viktigaste för Peter och Fredrik.


– Även om vi inte är klara med ett jobb så ska det vara snyggt och städat när vi går hem för dagen. Det ger ett bra intryck. Om det är ordning på arbetsplatsen så är det ofta ordning på själva arbetet också, menar Fredrik.


Inför framtiden hoppas Peter och Fredrik på att växa och kunna anställda utan att bli för stora.


– Vi kan tänka oss att ha fyra anställda men större än så vill vi nog inte bli. Ju fler anställda man är desto lättare är det att bli en i mängden och vår strävan är att alla ska få sin röst hörd och vara med och påverka inom företaget. När vi anställer vill vi kunna involvera personalen i allt, från ekonomi till jobb, säger Fredrik och Peter fortsätter:


– Vi är ett sammansvetsat gäng och det vill vi inte förstöra genom att bli för stora, avslutar han.


Läs mer...

2021-05-12

EM_hundarnas hus_03

Hunddagis i trygg miljö

Artikel På Hundarnas Hus får hundarna vistas i en lugn miljö, samtidigt som de tas om hand av personal med mycket kunskap. Här finns förutom hunddagiset även en butik med foder och tillbehör, hundtrimning och...
EM_Esn Sverige_01

Kvalitativa elinstallationer i Stockholm

Artikel Med stor noggrannhet utför Esn Sverige AB elinstallationer åt både privatpersoner och företag. Trots sin korta tid på marknaden har företaget blivit en omtyckt aktör med ett brett spann av kunder.
  • B.B.T BYGG & BORRTEKNIK
  • Tel: 0765-81 33 16, 0728-88 02 18
  • Adress: Olofsgatan 23, 702 86 Örebro
_webb_BI1

Caia cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics.

EM_peter-svensson_05

Peter Svenson fotograferar världens kändisar

Fotografen och regissören Peter Svenson har en lång meritlista och är ett sant bevis på att om man tror på sig själv och sina drömmar kan man nå hur långt som helst.

EM_marcus-aujalay_02

Markus Aujalay

Sveriges tuffaste matjury är epitetet på juryn i Sveriges Mästerkock. Markus Aujalay är domaren som ger mästerkockarna mardrömmar.

Arkiv

© 2021, Enterprise Magazine