193064 OH_JUL1
193064 OH5
193064 OH3
193064 OH1
193064 OH4
193064 OH6
193064 OH2
193064 OH_JUL1
193064 OH5
193064 OH3
193064 OH1
193064 OH4
193064 OH6
193064 OH2

En himla massa ost

Vanessa på Osthyveln i Kville saluhall som saluför bombastiskt goda ostar från all världens hörn har en spännande en historia som ostsmugglare.

Osthyveln är en norsk uppfinning från 1925. Skapad av en möbelsnickare som tyckte det var omöjligt att få till en så tunn skiva som han önskade med kniven. Det är även en present som uppskattas av vänner världen över – även om många inte vet vad det är, eller hur den ska användas.


I Frankrike, jordklotets odiskutabelt förnämsta ostland, är det kniv som används. Från Frankrike kommer Vanessa Wallin Destremaus pappa. Mannen som gett henne den franska ostgenen som hon delar med sig av i sin butik Osthyveln i Kville saluhall, Göteborg. Alla ostälskares smultronställe. 


        – När jag var liten tyckte jag inte det fanns så många goda ostar i Sverige så jag smugglade med mig ost hem i pappas gamla mercedes-buss när jag var fem år gammal, ler Vanessa som idag äger och driver Osthyveln. Min mamma sålde svenska hårdostar i en ostvagn utanför IKEA Kållered. Jag tyckte hon var så pinsam att jag höll på att storkna.


Ostvagnen blev en business som senare resulterade i tio olika ostbutiker runt om i Göteborgs kommun. 2006 valde Vanessa att gå sin egen väg och köpte ut sin mamma ur en av butikerna. 2015 föddes den sista sonen och med en stor barnaskara på fem barn var det fullt tillräckligt att driva butiken i Kville saluhall. Förutom saluhallsbutiken finns Osthyveln representerade på marknader och som pop-up-butiker längs med västkusten. 


Vanessa har en tydlig vision med butiken och markerar bestämt var verksamheten befinner sig vad gäller produktion och hållbarhet. 


       – Jag har riktat in mig på småskaliga producenter, franska gårdsproducerade ostar, där man är snäll mot djuren. Jag vill bara samarbeta med människor som har respekt för djur och natur. Jag blir ledsen av att se hur massproduktion av ostar går till. Hur kossorna åker på band för att bli mjölkade. Jag gör allt jag kan för att inte ha den typen av produktion i utbudet. 


Kärleken till Frankrike är stor och Vanessa är gift med en fransman. Han är bördig från Pyrenéerna. De närmsta grannarna där har en getfarm.


      – Vi åker dit två till tre gånger per år, berättar Vanessa. Vi hjälper till på farmen, som har obeskrivligt söta små killingar, och tar med oss ost hem till Osthyveln. Just getost är väldigt speciellt. Om osten kommer från en stressad gets mjölk smakar den inte så gott. Mår geten bra blir osten magiskt god och har en len smak. 


Att som kund lämna Osthyveln i Kville saluhall är en euforisk känsla. En känsla av att ha fått uppleva något nytt, fått smaka på nya inspirerande smaker och att få ta del av nya erfarenheter. Att bli servad med kunskap om ostens bakgrund av Vanessa, eller av den personal hon varmt beskriver som sitt cheesecrew, känns som att få uppleva en stund på kontinenten. Vanessa ler ofta och mycket, och förklarar:


        – Jag står ju här jämt. Jag går till jobbet för att det är jätteroligt. Hoppas ni känner det. Vi vill erbjuda kvalitet och service i ett. Gårdsproducerad ost utan konserveringsmedel eller artificiella ämnen. Back to basic. Det är framtiden, tror jag.



2019-10-21
Dela artikel
Hemsida

Osthyveln

0707-209232

Gustaf Dalensgatan 2
41722 Göteborg

banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies