Per Holknekt
Från brädan till scenen
Att waldorfpedagogik ser till hela människan är känt bland många. Men vad betyder det i praktiken och hur ser dagarna ut för barnen på lekskolan Stjärngull i Nacka?
– Hos oss ska barnen framför allt få utrymme att vara barn. Det är också därför vi vill betona att vi är en lekskola. Det är inte så bråttom att imitera skolan utan hos oss hämtar barnen sina kunskaper genom lek och efterhärmning, säger förskolechef Camilla Kanerva.
Förskolans pedagoger fyller dagarna med verkliga sysslor. De snickrar och reparerar och om sommaren tar de hand om trädgården tillsammans med barnen.
– Allt vi gör ska kännas meningsfullt. Inget är påhittat. Barn i förskoleåldern har ett stort behov av att härma vuxna och då är det viktigt att vi låter barnen delta i en variation av sysslor.
På morgon välkomnas barnet personligen i hallen av sin fröken. En fröken som sedan är en trygg, fast punkt under resten av dagen tills man säger adjö och tackar för dagen när man går hem.
– Vi vill att barnen ska få sinnesupplevelser som dofter från köket, samla vatten i hinkar och klättra bland stock och sten. Alla dessa känslor och upplevelser som stimulerar barnens fantasikrafter och blir till erfarenheter i livet. Därför är också lekskolans alla leksaker ofta oföreställande och alltid tillverkade i naturmaterial.
Sponsrade artiklar
Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.