Uppsala Yrkesgymnasium i Jälla ligger i ett naturskönt område, bara en dryg mil utanför centrumkärnan.
På området har det funnits skolverksamhet ända sedan 40-talet, men skolan som bedrivs idag i Uppsala kommuns regi, har funnits sedan 2002. Till en början var skolan endast inriktad på naturbruk men har utökats med fyra nya yrkesprogram varav tre flyttade till skolan med start hösten 2019.
Under 2019 och 2020 har skolans yrkesutbildningar varit väldigt populära, då de har fått fler sökande än de har kunnat ta emot.
– Jag är väldigt glad över att vi har fått upp ett så stort intresset för yrkesutbildning här i Uppsala, säger Tommy Persson som är enhetsrektor.
På skolan går drygt 700 elever fördelat på yrkesprogrammen naturbruk, bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport samt VVS-programmet som är inriktat mot fastighet. Här finns också IV-program för dem som inte fullföljt grundskolan fullt ut där eleverna kan läsa grundskolekurser i kombination med gymnasiekurser.
Skolans område är stort med många olika lokaler som används inom de olika utbildningarna. Här finns bland annat maskinhallar, bygghallar, ladugård och även en vacker herrgårdsbyggnad.
– Vår skola är mer som ett campus. Vi har många byggnader på ett stort område och kan även erbjuda boende för de elever som har långt att resa. Det är en helt annorlunda miljö än man vanligtvis ser på en gymnasieskolan, förklarar Tommy.
På skolan är lärartätheten hög. Här arbetar drygt hundra lärare som leder ett stort antal olika undervisningsgrupper.
Tommy som har jobbat som rektor i över 20 år berättar att han tycker yrket är mångfacetterat och att han känner en stor drivkraft i att se eleverna lyckas med skolgången.
Uppsala yrkesgymnasium erbjuder sina elever att studera till ett yrke men eleverna kan också välja ett högskoleförberedande spår för att bli behöriga att läsa vidare på högskola och universitet.
Skolan har ett omfattande samarbete med näringsliv och arbetsliv, däribland Volvo. Här finns tio stycken yrkesråd som innefattar branschorganisationer, arbetsgivare, företagare, politiker och högskola/universitet där skolan tillsammans med företrädarna diskuterar utbildningens genomförande, innehåll och utveckling.
– Vi har även diskussion hur vi ska arbeta med den arbetsplatsförlagda utbildningen eftersom det ingår minst 15 veckors APL i yrkesprogrammets utbildningar.
Skolan har det senaste året blivit godkända och fått motorbranschens certifiering och byggbranschens kvalitetsstämpel som branschrekommenderad skola.
På skolan får eleverna tidigt kontakt med olika företag, vilket är en stor fördel när de ska ut i arbetslivet.
– Det är vanligt att våra elever har jobb som väntar direkt efter studenten.
Trots att skolan är av det större slaget råder en småskalighet och en personlig känsla.
– Vi är djupt engagerade i våra elever och det finns ett gott samarbete mellan oss och det vet jag är viktigt för att uppnå goda resultat.
På skolan har man satsat mycket på elevhälsa vilket innebär att skolan har tillgång till speciallärare, skolpsykolog, skolsköterska, flera kuratorer och socialpedagoger. På skolan finns tre elevhälsoteam som arbetar tillsammans med skolans lärare för att hjälpa elever att klara av sina studier.
Skolan har också en viktig värdegrund, här är alla lika viktiga, både för skolan och samhället.
– Vi tycker att olika är bra, då det är en förutsättning för utveckling och kreativitet. Många gånger handlar utanförskap om att man sätter en norm om vad som är rätt och fel, vilket medför att de som agerar utanför normen utsätts för utanförskap. Vi arbetar tillsammans med våra elever för att visa på att det är berikande att vi är olika, avslutar Tommy.