Dela artikel

En unik miljö mitt i Stockholm

Bergianska trädgården är en grön oas belägen i Frescati, intill Brunnsviken, på Norra Djurgården i Stockholm. Här kan du promenera runt i den färgstarka botaniska trädgården och besöka ett museum som har till syfte att sprida kunskap och information om biologiskt mångfald.

Bergianska trädgården har även offentliga visningar och öppet året om.
   – Vi har en blandning av personal som består av proffsiga botanister och trädgårdsmästare som bidrar till en fantastisk miljö, berättar Karin Martinsson, 1:e trädgårdsintendent på Bergianska trädgården. 

Vi odlar unika växter som framförallt inte växer i Sverige. Det kräver ett varmare klimat och det är därför vi har växthus. Vi ska visa vilda växter som trivs i olika klimat, till exempel Medelhavsklimat och öken.


Bergianska trädgården har en gammal historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet och har två huvudmän: Kungliga Vetenskapsakademien och Stockholms universitet. Verksamheten riktar sig till forskare såväl nationellt som internationellt, studenter, skolelever samt allmänheten. I dag är det en blomstrande trädgård och är en vacker miljö som består av bland annat Edvard Andersons växthus, Victoriahuset, Victoriadammen, Italienska Terrassen, Japanska dammen samt Gamla orangeriet. Det är en fullständig färgexplosion när våren kommer och trädgården slagit ut i full blom.
   – Vi är framförallt till för att visa växter, fortsätter Karin och berättar att det är många skolelever som kommer hit.

Det är alla målgrupper som besöker Bergianska trädgården, men även stamgäster som bara gör ett besök för att andas in en lugn miljö.
   – Många har inte tillgång till egen trädgård och därför är det verkligen värt ett besök, då det är en unik mix av natur, kultur och botanisk trädgård. Du får väldigt mycket hos oss, avslutar Karin och berättar att det finns närmare 9 000 olika växter i trädgården och att det varje år dyker upp nya växtarter.

 
Bergianska trädgården är en grön oas av lugn mitt i storstaden och väl värt ett besök.

2015-03-05